Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O nouă criză constituțională în R.Moldova

guvern_filip.jpg

Guvernul Pavel Filip, remaniat masiv
Image source: 
moldova.org

Speakerul Parlamentului, Andrian Candu, în calitate de președinte interimar al R.Moldova, va semna decretul privind numirea noilor membri ai Guvernului Filip. Curtea Constituțională a decis, marți, că șeful statului, Igor Dodon este în imposibilitatea temporară de a-și exercita atribuțiile, după ce a refuzat repetat numirea celor șapte noi miniștri, propuși de Partidul Democrat din R.Moldova. Magistrații au constatat, la cererea unui grup de deputați din comisia juridică numiri și imunități, circumstanțele ce justifică instituirea interimatului funcției de președinte al Republicii Moldova pentru numirea noilor membri ai Guvernului.

Andrian Candu ar putea semna decretul de numire a noilor miniștri chiar în aceste zile, astfel încât până la Crăciunul pe rit vechi, 7 ianuarie, sărbătorit în R.Moldova, noii miniștri să participe la prima ședință a Guvernului. Marți, democratul anunța că în calitate de președinte interimar, va semna în perioada următoare decretul privind numirea miniștrilor și va primi jurământul acestora. Curtea Constituțională, în calitatea sa de garant al Constituției, a oferit o soluție pentru blocajul instituțional generat de președintele Igor Dodon, care a decis în mod repetat săignore normele Legii Supreme”, spune Candu. 

Șeful Legislativului de la Chișinău dă asigurări că decizia Curții Constituționale aduce o soluție privind imposibilitatea temporară de exercitare a atribuțiilor funcției de președinte, ”doar pe elementul legat de numirea noilor membri ai Guvernului”.

Și pe viitor, Curtea Constituțională, în cazul situațiilor similare, va trebui sesizată.

Dodon: ”Au fost iarăși încălcate grav procedurile legale”

În mod normal, susține Igor Dodon, ”la Curtea Constituțională trebuia să se adreseze Guvernul prin hotărâre de Guvern, sau Parlamentul prin hotărârea Parlamentului. Dar s-au adresat prin sesizarea a doar câțiva deputați. Deci guvernarea a ales o cale înjositoare chiar și pentru miniștrii propuși. Acești miniștri intră în Guvern pe ușa din spate, fiind lipsiți de legitimitatea și credibilitatea cuvenită”. ”Curtea Constituțională a trecut definitiv în zona gri a democrației și a statului de drept. Curtea și-a reconfirmat imaginea de instrument politic docil, nu de organ constituțional. Este o cădere dezonorantă și regretabilă pentru un stat care se vrea democrat”.  

”Este evident pentru toată lumea că membrii CC au acceptat să joace așa cum le dictează guvernarea democrată. Acum CC este nevoită să ia în continuare decizii controversate, la limita legii și dincolo de limita bunului simț. Era de așteptat că CC va repeta trucul politic din 17 octombrie, când Președintele țării a fost suspendat, pentru a fi învestit în funcție ministrul apărării Sturza” .”Partea bună în toată această chestiune este că guvernarea se compromite din nou în ochii cetățenilor. Ceea ce o va dezavantaja mult în acest an electoral”, crede Dodon.

Amintim, la sfârșitul lunii octombrie 2017, desemnarea noului ministru al Apărării a provocat o criză constituțională în R.Moldova, după ce președintele Igor Dodon a refuzat repetat să semneze decretul privind numirea lui Eugen Sturza. Și atunci Curtea Constituțională a decis că Igor Dodon este suspendat temporar din funcție, iar președintele Parlamentului în calitate de președinte interimar, semnează decretul de numire a noului ministru al Apărării.

Noii miniștri în Guvernul Filip, contestați de Dodon

Dintre cei șapte noi membri ai Executivului, propuși de PD, trei sunt deja cunoscuți pentru activitatea în cadrul Guvernului. Fostul premier, Chiril Gaburiciva fi ministru al Economiei. Gaburici a condus Guvernul minoritar din februarie până în iunie 2015, când și-a prezentat demisia, după scandalul legat de diploma sa falsă de studii.

Alexandru Tănase, numit acum ministru al Justiției, a deținut această funcție și în Executivul condus de liberal-democratul, Vlad Filat, în perioada 2009-2011.Tănase a fost și vicepreședintele PLDM, dar și președinte al Curții Constituționale din R.Moldova.

Liderul Partidului Popular European, Iurie Leancă, fost șef al Executivului, va ocupa de acum încolo fotoliul de vicepremier pentru reintegrarea europeană. O nouă funcție, anunțată de democrați. Vlad Plahotniuc, liderul Partidului Democrat spunea că ”este pentru prima dată, când integrarea europeană va fi o componentă separată şi va fi administrată în mod special de un vicepremier care va avea sarcina de a dinamiza implementarea Acordului de Asociere cu UE şi de a impulsiona armonizarea activităţii Guvernului cu standardele europene de funcţionare a instituţiilor”. 

La Externe va fi Tudor Ulianovschi, ambasador al R.Moldova la Geneva. Noul ministrul al Agriculturii este Liviu Volconovici, rector al Universității Agrare din R.Moldova. Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale va fi condus de Svetlana Cebotari, directoarea Centrului de Transfuzie a Sângelui, iar vicepremier pe reintegrare a fost numită Cristina Lesnic, angajată a Ministerului de Interne.

Doar patru miniștri din Cabinetul lui Pavel Filip își păstrează fotoliile: Ministrul finanțelor, Octavian Armașu, ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, ministrul Culturii si Educației, Monica Babuc și ministrul Apărării, Eugen Sturza.

Și bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah rămâne în Guvern.

Vlad Plahotniuc declara că noul an îl vom începe cu un Executiv aproape tehnocrat, format din profesioniști. ”Scopul de bază al schimbărilor în Guvern este legat de obiectivul prioritar al PD de adaptare a activităţii Guvernului la nevoile reale ale populaţiei, de o schimbare de atitudine şi de eficientizarea activităţiiinstituţiilor statului în raport cu cerinţele cetăţenilor”. 

Liderul PD susține că își dorește, alături de colegii din coaliția de guvernare să ofere Guvernului o mai mare independență, să fie depolitizat.

Pavel Filip a fost desemnat premier la 15 ianuarie 2016 de președintele moldovean de atunci Nicolae Timofti. Asta, după ce șeful statului a refuzat candidatura lui Plahotniuc. Pavel Filip împreună cu echipa de miniștri au depus jurământul la Președinție, la 20 ianuarie, în cadrul unei ceremonii ce a avut loc aproape de miezul nopții, în timp ce mii de oamenii protestau la Parlament, nemulțumiți de votarea Guvernului Filip, considerat loial oligarhului Vlad Plahotniuc. Manifestanții cereau demisia actualei guvernări și organizarea alegerilor parlamentare anticipate, ceea ce nu s-a întâmplat.

Ascultă AICI corespondența de la Chișinău
1012