Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


De ce 2018 va fi un an complicat în Suedia?

parlament.jpg

Riksdag-Parlamentul de la Stockholm. 9 septembrie este data anunțată pentru alegerile parlamentare suedeze.
Sursa imaginii: 
pixabay.com

2017 a adus în Suedia cel mai mare exercițiu militar din ultimii 20 de ani, dar și un teribil atac terorist la Stockholm. În plus, pentru prima dată un partid parlamentar important a cerut interzicerea cerșetoriei. Acum Suedia privește către 2018 care, an electoral fiind, se anunță deja destul de complicat. 

9 septembrie este data anunțată pentru alegerile parlamentare suedeze. Acestea adună voturi nu doar pentru Riksdag-Parlamentul suedez, ci și pentru consiliile municipale și județene. Dacă pentru parlamentari pot vota doar cetățenii suedezi, reprezentanții politici locali pot primi voturi din partea oricărei persoane care are domiciliul legal în zona la care se referă candidatura. Asta pentru că se consideră că orice membru al comunității are dreptul de a se exprima în privința celor care îi pot influența viitorul în mod direct. 

Un lucru încă și mai important dacă ne gândim că Suedia este o țară profund descentralizată, în care majoritatea taxelor se plătesc local, iar cele mai multe bugete țin de autoritățile din municipalitate sau regiune.

Însă marea întrebare a alegerilor din 2018 este poate mai puțin dacă Social democrații sau Liberalii vor avea mai multe voturi și mai mult ce se va întâmpla cu partidul populist Sverigedemokraterna (democrații suedezi) care la precedentele alegeri a obținut un procent record de aproape 13%, iar acum pare să se simtă cel puțin la fel de bine. 

Și chiar dacă există diferențe între rezultatele  ce sunt oferite de institutele de sondare a opiniei publice, cam toată lumea este de acord că pe primul loc la alegerile din 2018 va fi Partidul social-democrat, aflat deja la putere și care ar primi între 27 și 29 de procente, urmat de Moderați, partid de dreapta cu între 20 și 23% și de populiștii Democrați suedezi care înregistrează în sondaje un scor record de 18-20%.

Faptul că numărul votanților declarați ai acestora din urmă pare a fi crescut cu 50%, combinat cu posibila tendința a multor simpatizanți ai Sverigedemokraterna de a nu spune fățiș că votează cu extrema dreaptă, toate acestea au făcut pe unii analiști să se întrebe chiar… “Si dacă sondajele sunt greșite, iar următorul prim-ministru va fi Jimmy Åkesson?”... președintele acestul partid. 

O nouă formațiune care și-a manifestat de curând dorința de a candida pentru locuri în Riksdag este Jasin, primul partid islamic înregistrat în Suedia. Însă cererea depusă la biroul electoral a fost deocamdată respinsă din cauza programului prezentat care cuprindea se pare inclusiv dorința de a instaura sharia în Suedia. Reprezentanții săi au declarat însă că vor șterge punctele controversate și vor reveni cu o nouă cerere.

Acestea fiind spuse, pentru a intra în Parlamentul suedez care are 349 de locuri, o formațiune politică trebuie să primească măcar 4% din voturile alegătorilor. 

Un alt lucru important care se dorește în 2018 este modificarea structurii bugetului. În propunerea depusă la parlament încă din septembrie guvernul de stânga prevede investiții masive în crearea a noi locuri de muncă, precum și facilitarea integrării pe piața muncii în special a femeilor născute în alte țări. Sume importante sunt alocate și asigurarea aceleiași calități a vieții pentru toți cetățenii țării, indiferent dacă locuiesc în sud, nord, la țară sau la oraș. 

Într-un cu totul alt registru, dar tot la capitolul evenimente importante importante în 2018 se află participarea Suediei la Campionatul mondial de fotbal, după 12 ani de absență. Însă vestea recentă care a îngrijorat suporterii este că echipa scandinava o să joace în aceeași grupă cu Germania. Dar optimismul e în continuare prezent. 
 
Ceva mai puțin optimist este Miinisterul învățământului suedez care vorbește despre o uriașă criză de profesori, ce nu se va atenua în niciun caz în 2018. Școlile au devenit locuri de muncă în care foarte puțini mai vor să lucreze, pe motiv de salarii relativ mici și stress. În ultimii doi ani, 7000 de noi posturi de profesori calificați au rămas vacante, iar estimările spun că, dacă se continuă în acest ritm, în 2031 va fi o lipsă de 80 000 de profesori în școlile suedeze.

În sfârșit, aș menționa o propunere legislativă care, dacă devine lege se va aplica nu doar pe teritoriul Suediei.

Cu 20 de ani în urmă, Suedia a fost prima țară care a făcut o infracțiune din plata pentru servicii sexuale. Altfel spus, în țara scandinava nu există pedepse pentru practicarea prostituției, în schimb este complet ilegal să plătești pentru astfel de servicii. Acum, guvernul a declarat că se observă o tendință clară a cetățenilor suedezi de a se deda la practici de acest gen în străinătate. În consecință, a depus o propunere de de extindere zonei de aplicare a legii, chiar și în țări în care acest lucru ar fi legal. Iar pasibili de pedepse vor fi, pe lângă toți cetățeni suedezi și cei care au rezidența în Suedia. Dacă va fi aprobată, legea va intra în vigoare la 1 iulie 2018.

 
Ascultă AICI corespondența din Suedia