Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Balcanii de Vest, laborator al atractivității modelului european

2018 este crucial pentru țările din Balcanii de Vest – transmite Federica Mogherini. Șefa diplomației europene consideră anul acesta un punct de cotitură pentru această regiune: continuarea și întărirea reformelor ar urma să pecetluiască drumul european pentru state ca Macedonia, Serbia, Muntenegru sau Albania.

Balcanii de Vest reprezintă un labortaor al atractivității modelului european. O poveste de succes în regiune ar putea să ofere un nou narativ Uniunii, explică, la RFI, Mihai Sebe, expert al Institutului European din România:

M.S.: Declarația Federicăi Mogherini poate fi interpretată în cheia unei completări a discursului privind reforma Uniunii Europene. O reformă care nu poate fi completă fără extindere. Precum și o recunoaștere a importanței strategice a regiunii. (...) O zonă cu potențial economic foarte mare, dar și cu un potențial de instabilitate foarte mare. Și Uniunea Europeană în acest moment nu-și mai permite încă o criză în regiune.

Rep.: Republica Moldova nu poate fi o victimă a acestui nou narativ?

M.S.: Nu va fi o victimă a acestui proces. (...)În măsura în care procesul de extindere continuă și statele din Balcanii de Vest vor fi integrate în UE, energiile pro-europene se pot concentra ulterior către zona estică. Totodată, acest semnal va fi și pentru Republica Moldova și anume că state cu o dimensiune comparabile cu a sa pot deveni membre ale Uniunii, într-un climat geopolitic dificil.