Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Consiliul Europei avertizează Spania: în 2018 să ia măsuri radicale de combatere a corupției

Filiala spaniolă a Organizației Transparency International a denunțat joi "apatia" de care dă dovadă guvernul de la Madrid și partidele politice față de lupta împotriva corupției, după ce Consiliul Europei a avertizat Spania că nu face destul pentru combaterea acestui fenomen.

Președintele filialei spaniole, Jesús Lizcano, a atras atenția asupra faptului că este absolut regretabil că organizațiile internaționale au fost obligate  să "scoată iar Spania în evidență" pentru nivelul la care a ajuns corupția. Jesús Lizcano a reclamat o schimbare urgentă a cadrului legislativ spaniol, pentru „a putea face reforme instituționale profunde”, așa cum a solicitat de altfel Consiliul Europei, și cum de fapt cere de mai mulți ani societatea civilă. El cere clasei politice să se ridice la ”înălțimea cerințelor”, să trateze fenomenul corupției ca "o chestiune de stat" și să propună un pact de consens național pentru a lupta împotriva acestui flagel.

Consiliul Europei avertiza Spania, invocând un raport GRECO, adică al organizației Grupului de State Împotriva Corupției, asupra nivelului alarmant pe care l-a atins corupția.

Începând cu anul 2005, GRECO a organizat anchete de evaluare a nivelului de corupție în mai mult de patruzeci de state. Spania este acum supusă  unei analize ai cărei subiecți sunt parlamentarii, judecătorii și procurorii.

Conform acestui raport preliminar, publicat miercuri, 3 ianuarie 2018, Grupul de State Împotriva Corupției avertizează că Regatul Iberic nu îndeplinește cel puțin patru din cele unsprezece recomandări făcute în decembrie 2013, iar celelalte șapte au fost doar parțial abordate în reformele legislative privitoare la combaterea corupției. 

Printre altele, în raport se cere parlamentarilor spanioli să informeze public despre "darurile" pe care le primesc, călătoriile la care sunt invitați, creditele financiare pe care le obțin, precum și despre companiile la care sunt acționari ei şi rudele lor.

De asemenea, în cadrul acestei analize se exprimă preocuparea pentru independența, imparțialitatea și transparența procesului de numire a înalților funcționari din magistratură, motiv pentru care cere ca numirea acestora să nu mai fie la îndemâna partidelor politice. În continuare se cere ca relația dintre Guvernul Spaniei şi Parchetul General să fie mai transparentă, iar comunicarea între cele două instituții să se facă doar în scris și prin canale publice, pentru a fi ferită de ingerințele politice.

Ca urmare a acestui raport, Transparency International a transmis partidelor politice un set de douăzeci de propuneri care ar trebui să se regăsească  într-un așa numit "Cod de bune practici parlamentare" și a recomandat măsuri care ar trebui să ducă la consolidarea autonomiei și independenței parchetului față de puterea executivă.

În finalul raportului citat se precizează că progresele realizate sunt "limitate", iar gradul de respectare a recomandărilor rămâne "în general nesatisfăcător". Acum, Spania are la dispoziție o perioadă de un an, adică până la 31 decembrie 2018, pentru a aplica măsuri eficiente de combatere a corupției.
 

 
Ascultă AICI corespondența din Spania