Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Preşedintele Klaus Iohannis, la CSM: Justiţia este şi trebuie să rămână independentă

Tomac sanse mari CCR presedinte Kovesi.jpg

Preşedintele Klaus Iohannis o susţine pe Laura Codruţa Kovesi la şefia DNA (Sursa foto: presidency.ro)
Preşedintele Klaus Iohannis o susţine pe Laura Codruţa Kovesi la şefia DNA (Sursa foto: presidency.ro)

Preşedintele Klaus Iohannis participă vineri la şedinţa în care Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) îşi alege noua conducere.

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat speranţa şi încrederea că judecătorii Curţii Constituţionale se vor apleca asupra aspectelor contestate în legile justiţiei cu mult profesionalism şi cu multă obiectivitate. El afirmă că modificările au fost adoptate fără transparenţă, printr-o procedură neclară, ad-hoc, cu ”pumnul în gura Opoziţiei” şi sub presiunea timpului.

„Foarte multe discuții s-au purtat în 2017 despre ce fac judecătorii, despre ce fac procurorii. A apărut așa, un entuziasm de a se discuta în spațiul public despre ce se întâmplă în sistemul de justiție. Având în vedere că avem câteva persoane condamnate penal, urmărite penal, judecate penal în chiar conducerea statului, nu-i de mirare. (…) dintr-un interes personal evident, ei vor fi tot timpul tentați să pună sub semnul întrebării sistemul de justiție – justiția, judecătorii, procurorii – dăunând astfel grav statului, încrederii cetățeanului în stat și în justiție”, a afirmat, tranșant, președintele, fără a rosti însă vreun nume. 

Klaus Iohannis vorbește în continuare de o procedură lipsită de transparență în ceea ce privește modificarea legilor justiției și invocă, drept argument, inclusiv faptul că s-au făcut modificări prin ignorarea avizelor sistemului. 

Șeful statului a criticat și comisia specială condusă de Florin Iordache. Felul în care a lucrat comisia, consideră președintele, ar fi fost ad-hoc, cu pumnul în gura opoziției. Rezultatul, amintește Klaus Iohannis: trei legi contestate atât de opoziție, cât și de magistrați și contestate la CCR.

În acest context, Klaus Iohannis a trimis un mesaj și către judecătorii Curții Constituționale, cărora le-a cerut profesionalism. 

La ședința CSM, președintele s-a declarat un partener  și a lăudat activitatea Consiliului:Klaus Iohannis a făcut referire și la o eventuală rediscutare a Constituției : Personal, sunt convins că dacă ne-am apuca odată să rediscutăm Constituția, arhitectura statului, este obligatoriu să introducem principiul integrității chiar în Constituție, altfel s-ar putea ca situații de acest tip să apară și în alte cicluri electorale.

 

Principalele declaraţii ale preşedintelui Klaus Iohannis la şedinţa CSM:

- Justiţia din România este şi trebuie să rămână independentă. Eu o să fac orice îmi stă în puterea constituţională să vă ajut să garantaţi independenţa justiţiei. Veţi avea în mine un partener, pe care vă puteţi baza.

 

- Eu sunt foarte mulţumit de cum a ştiut CSM-ul şi în 2017 şi în anii dinainte să se implice pentru a garanta independenţa justiţiei. Am convingerea că veţi merge tot aşa, pentru România nu există altă cale.

- N-am crezut să mai văd la televizor politicieni de diferite culori, care să spună că justiţia în România trebuie să-şi facă de cap.

- Despre independenţa justiţiei nu se poate discuta, asta trebuie să rămână şi face parte din nucleul de bază al democraţiei pe care vrem să o construim în România, face parte din valorile UE şi din arhitectura de bază a unui stat din secolul 21.

1505