Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Radu Magdin (consultant politic): Iohannis încearcă să preia iniţiativa unui an complicat

radu_magdin_consultant_politic_iohannis_an_complicat.jpg

Preşedintele Klaus Iohannis, la şedinţa CSM (Sursa foto: presidency.ro)
Preşedintele Klaus Iohannis, la şedinţa CSM (Sursa foto: presidency.ro)

Preşedintele Klaus Iohannis încearcă prin prezenţa sa de vineri la CSM să preia iniţiativa unui an 2018 complicat, spune la RFI consultantul politic Radu Magdin. El comentează pe de altă parte jocul de putere din interiorul PSD.

Radu Magdin consideră că prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis la CSM are valoare de simbol: ”Mie mi se pare că preşedintele încearcă să preia iniţiativa unui an complicat, în care pe de o parte intrăm cu speranţe de mai bine, fiind şi un moment simbolic, anul Centenarului, dar pe de altă parte, nu putem ignora realitatea politică dură şi conflictuală. Polarizarea va fi mai mare ca oricând acum în ianuarie”.

Consultantul politic precizează că ”luna ianuarie este o lună de strategie, este o lună de respiro, dar este un respiro care se apropie mai degrabă de gâfâit, pentru că creşte tensiunea (...). Asistăm totodată la o serie de jocuri de putere în principalul partid din cadrul guvernării şi anume PSD-ul”.

Radu Magdin crede că în PSD ”este un joc de putere. Principalii exponenţi ai acestui joc de putere sunt premierul Tudose, care normal, ca orice şef de echipă guvernamentală îşi doreşte să aibă o voce cât mai puternică în Cabinet, să aibă cât mai mulţi miniştri fideli, să aibă sentimentul că poate conduce procesul de politici publice cât mai mult, respectiv Liviu Dragnea, care-şi doreşte, chiar dacă nu este prim-ministru, în calitate de lider al partidului de guvernare, să aibă un cuvânt greu de spus în materie de politici publice sau prioritar marile decizii ale acestei majorităţi parlamentare. Şi fiecare punctează în felul său. Tudose punctează faţă de o parte din electoratul PSD, care nu este mulţumit de ceea ce se întâmplă cu legile justiţiei, plus oameni care nu votează în mod tradiţional cu PSD-ul. Sesizaţi această poziţionare periodică de Gică-contra faţă de poziţionările lui Liviu Dragnea. Pe de altă parte, Liviu Dragnea ştie foarte bine baza de decizii şi de putere a partidului în plan local”.

 

”Premierul Tudose va rămâne, e nevoie de un ţap ispăşitor şi în aprilie-mai”

 

Consultantul politic spune că ”automat, fiecare încearcă să-şi consolideze puterea. Unul plusează şi vine şi spune: hai să facem prin oameni apropiaţi, hai să facem un Congres extraordinar, în care nu discutăm preşedintele, dar vorbim de reînnoirea noastră şi de solidaritate. Ce înseamnă asta, în traducere? Înseamnă hai să fim siguri că nu mai mişcă cei care periodic fac un pas în lateral şi că suntem cu toţii solidari, deci o întărire a puterii lui Liviu Dragnea”.

”Eu cred că nu ne aflăm într-o situaţie similară cu Guvernul Grindeanu, indiferent de tensiunile care se acumulează. Cred că premierul Tudose va rămâne, cel puţin până se trece de perioada de primăvară, pentru că avem mai multe chestiuni care trebuie gestionate, inclusiv felul în care această presupusă revoluţie fiscală impactează business-uri, impactează salariaţi, felul în care vom vedea cât de mari sunt facturile pe care românii le vor plăti la iarnă. Deci ai nevoie la un moment dat de un ţap ispăşitor şi în aprilie-mai. Nu trebuie neapărat să te grăbeşti acum. Acum poţi să dai un semnal de eficienţă”, afirmă Radu Magdin.

 
Radu Magdin, despre declaraţiile lui Klaus Iohannis la CSM şi tensiunile din PSD