Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Igor Dodon, suspendat temporar din funcție pentru a treia oară

dodon.jpg

Igor Dodon, suspendat temporar din funcție pentru a treia oară

Președintele moldovean, Igor Dodon va fi suspendat temporar din funcție, pentru a treia oară, după ce a refuzat repetat să promulge legea anti-propagandă. Curtea Constituțională a decis, vineri, că Igor Dodon este în imposibilitatea temporară de a-și exercita atribuțiile. La rândul său, șeful statului susține că ceea ce face acum guvernarea ”seamănă mai mult a agonie, decât a democrație”.

Președintele Curții Constituționale, Tudor Pațîru, susține că decretul de promulgare a legii anti-propagandă va fi semnat de președintele Parlamentului sau premierul moldovean. ”Ping-pongul dintre Parlament și Președinție devine ridicol. Având în vedere că președintele se află în imposibilitate temporara din considerente subiective, se instituie interimatul”, a spus Panțîru, citat de protv.md.

Potrivit magistraților, președintele țării nu are drept de veto asupra legilor, acest drept revenind în exclusivitate Parlamentului. Curtea Constituțională a fost sesizată de deputatul democrat, Sergiu Sîrbu.

După hotărârea magistraților, Igor Dodon a scris pe pagina sa de Facebook că nu va ceda în niciun caz în fața guvernării. ”Nu voi accepta candidaturi compromise și nu voi semna legi care contravin intereselor cetățenilor. Ceea ce face acum guvernarea cu ajutorul Curții Constituționale nu va trece fără consecințe. După alegerile parlamentare, care vor fi declanșate în câteva luni, vom schimba și repara multe lucruri. Și în Guvern, și în Parlament, și în Curtea Constituțională. Este inadmisibil ca cetățenii care au jurat credință statului român să decidă politica statului moldovenesc”, susține Dodon.

”În ce privește legea anti-propagandă, aceasta constituie un abuz evident asupra libertății de informare a cetățenilor Republicii Moldova. Este o cenzură bazată pe duble standarde, în stilul democraților, aflați la guvernare. De ce se trece cu vederea media care promovează deschis lichidarea statalității Republicii Moldova? Referitor la informarea cetățenilor, există multe posibilități prin care ei vor putea avea acces la știrile cenzurate politic”. ”În acest an va fi dată lupta decisivă. De aceea, îndemn cetățenii la consolidarea tuturor forțelor patriotice împotriva guvernări euro-unioniste, care crede că prin forță și presiune va supune voința poporului”, afirmă Dodon.

Referindu-se la refuzul lui Dodon de a promulga legea anti-propagandă, fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase susține că e vorba de o încălcare flagranta a prevederilor art. 93 alin (2) din Constituție.

“Președintele Republicii Moldova este în drept, în cazul în care are obiecții asupra unei legi, să o trimită, în termen de cel mult două săptămâni, spre reexaminare, Parlamentului. În cazul în care Parlamentul îşi menţine hotărârea adoptată anterior, președintele promulgă legea”. Potrivit lui Tănase, este pentru prima dată în cei 25 de ani când un președinte ”încalcă ostentativ o prevedere expresă a Constituției”. Parlamentul este obligat să reacționeze la această fărădelege”, consideră Alexandru Tănase.

Trebuie spus că, joi, președintele statului a sesizat Curtea Constituțională în ceea ce privește constituționalitatea prevederilor legii de modificare a Codului Audiovizualului.

Legea anti-propagandă a fost votată la sfârșitul anului trecut de 61 deputați: democrați, liberali, liberali-democrați și cei din grupul Popular European. Comuniștii și socialiștii nu au votat, în semn de protest.

Legea își propune să  securizeze spațiul informațional al Republicii Moldova, prin limitarea difuzării și retransmisiei pe teritoriul țării a emisiunilor informațional-analitice, politice, militare, din state care nu au ratificat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.  

La începutul săptămânii, magistrații Curții Constituționale au decis că șeful statului, Igor Dodon este în imposibilitatea temporară de a-și exercita atribuțiile, după ce a refuzat repetat numirea celor șapte noi miniștri, propuși de Partidul Democrat din R.Moldova. Dodon a fost suspendat temporar din funcție și la sfârșitul lunii octombrie după ce nu a semnat decretul privind numirea lui Eugen Sturza în funcția de ministru al apărării.