Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Președintele Iohannis a discutat cu premierul Netanyahu despre mutarea ambasadei României la Ierusalim

benjamin_netanyahu.jpg

Sursa imaginii: 
wikipedia.org

Președintele Klaus Iohannis a discutat la telefon cu premierul israelian Benjamin Netanyahu despre o eventuală decizie a României de a-și muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim.

Oficialul israelian a fost cel care l-a sunat pe șeful statului, potrivit unui comunicat al Cotroceniului.

Șeful statului i-a spus liderului israelian că o decizie privind mutarea ambasadei poate fi luată doar după ce se înregistrează evoluţii privind Procesul de Pace în Orientul Mijlociu.

Discuțiile dintre cei doi au avut loc în contextul în care în ultima lună a fost vehiculată ideea că și România ar trebui să ia în considerare să-și mute ambasada la Ierusalim, așa cum procedează Statele Unite.

Potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale, discuția dintre președintele Iohannis și premierul Netanyahu a vizat stadiul și perspectivele de dezvoltare ale relațiilor dintre România și Israel. Mai exact, e vorba de evoluțiile legate de adoptarea în decembrie de către ONU a proiectului de rezoluție pe tema statutului Ierusalimului.

Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii și cu privire la situația actuală din Iran.

În cadrul discuției, premierul israelian a mulțumit României pentru votul de „abținere” în cadrul ONU privind statutul Ierusalimului.

Klaus Iohannis i-a spus însă liderului israelian că România își menține poziția exprimată la ONU. Rezoluția recomandă, printre altele, statelor membre ONU să se abțină să stabilească misiuni diplomatice în Ierusalim și să intensifice eforturile internaționale pentru o pace durabilă, cuprinzătoare și justă în Orientul Mijlociu.

România a subliniat totodată la ONU necesitatea rezolvării conflictului israeliano-palestinian, prin implementarea „soluției celor două state”, Israel și Palestina, care să coexiste în pace și securitate, transmite Administrația Prezidențială.

În ultima lună a fost vehiculată în spațiul public ideea că România ar trebui să ia în considerare să-și mute ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, așa cum a anunțat Statele Unite. Chiar în luna decembrie, liderul PSD, Liviu  Dragnea declara că autoritățile române ar trebui să se gândească serios să mute ambasada la Ierusalim.