Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ambasada Palestinei la București salută deciza președintelui Iohannis privind statutul Ierusalimului

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

”Prin decizia de a nu considera mutarea ambasadei la Ierusalim, România dovedeşte încă o dată respect faţă de principiile de drept şi faţă de legea internaţională", anunță Ambasada Palestinei la București, care a salutat decizia președintelui Iohannis privind statutul Ierusalimului. Precizările vin după ce președintele Iohannis a discutat la telefon vineri cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu.

Ambasada Palestinei la Bucureşti a salutat declaraţia preşedintelui Iohannis de a reafirma poziţia statului român în ceea ce priveşte statutul Ierusalimului.

"Prin decizia de a nu considera mutarea ambasadei la Ierusalim, România dovedeşte încă o dată respect faţă de principiile de drept şi faţă de legea internaţională", afirmă ambasadorul Palestinei la Bucureşti, într-un comunicat.

Misiunea diplomatică amintește că poziţia preşedintelui Iohannis "rămâne în acord" cu rezoluţiile ONU.

Ambasada mai precizează în comunicat că ”procesul de pace din Orientul Mijlociu se află acum într-un impas şi, aşa cum se arată şi în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale de la Bucureşti, acesta nu poate fi deblocat fără implementarea soluţiei celor două state, astfel încât Statul Palestina cu capitala în Ierusalimul de Est să-şi exercite dreptul la auto-determinare şi să coexiste în pace cu vecinii săi, conform legii internaţionale şi tuturor rezoluţiilor emise de organizaţiile internaţionale citate mai sus".

Nu în ultimul rând, Ambasada Palestinei la Bucureşti spune că "decizia unilaterală, singulară în context global, a Statelor Unite de a-şi muta ambasada la Ierusalim nu poate decât să zădărnicească instaurarea păcii şi a unui climat de normalitate în Cetatea Sfântă, simbol spiritual suprem pentru mai mult de jumătate din populaţia lumii".

"În acest context, ne exprimăm convingerea că România va rămâne în continuare un garant al respectării legilor internaţionale şi, de asemenea, un partener aparte în eforturile pe care Statul Palestina şi misiunea lui diplomatică la Bucureşti le întreprind pentru continuarea procesului de pace din Orientul Mijlociu", se arată în comunicatul Ambasadei Palestinei.

 Președintele Klaus Iohannis a discutat vineri la telefon cu premierul israelian Benjamin Netanyahu despre o eventuală decizie a României de a-și muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim.

Oficialul israelian a fost cel care l-a sunat pe șeful statului, potrivit unui comunicat al Cotroceniului.

Potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale, discuția dintre președintele Iohannis și premierul Netanyahu a vizat stadiul și perspectivele de dezvoltare ale relațiilor dintre România și Israel. Mai exact, e vorba de evoluțiile legate de adoptarea în decembrie de către ONU a proiectului de rezoluție pe tema statutului Ierusalimului.

În cadrul discuției, premierul israelian a mulțumit României pentru votul de „abținere” în cadrul ONU privind statutul Ierusalimului.

Klaus Iohannis i-a spus însă liderului israelian că România își menține poziția exprimată la ONU. Rezoluția recomandă, printre altele, statelor membre ONU să se abțină să stabilească misiuni diplomatice în Ierusalim și să intensifice eforturile internaționale pentru o pace durabilă, cuprinzătoare și justă în Orientul Mijlociu.

România a subliniat totodată la ONU necesitatea rezolvării conflictului israeliano-palestinian, prin implementarea „soluției celor două state”, Israel și Palestina, care să coexiste în pace și securitate, transmite Administrația Prezidențială.

În ultima lună a fost vehiculată în spațiul public ideea că România ar trebui să ia în considerare să-și mute ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, așa cum a anunțat Statele Unite. Chiar în luna decembrie, liderul PSD, Liviu  Dragnea declara că autoritățile române ar trebui să se gândească serios să mute ambasada la Ierusalim.