Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cerșetorii de la Windsor, nunta Prințului Harry și un scandal politic

windsor.jpg

Pe străzile orașului Windsor dorm oameni fără adăpost
Oamenii fără adăpost de la Windsor sunt în centrul unui scandal politic
Sursa imaginii: 
W8 Media / Splash News

Liderul consiliului din localitatea Windsor, sediul uneia dintre reședințele monarhilor britanici și locul unde va avea loc nunta Prințului Harry, nepotul Reginei Elisabeta a II-a, a cerut poliției îndepărtarea cerșetorilor de pe străzile orașului. Intervenția lui Simon Dudley a provocat proteste vehemente și chiar prim ministrul Theresa May a intervenit în dezbaterea publică pe această temă.

Stephen Dudley a cerut într-o scrisoare adresată poliției îndepărtarea persoanelor care dorm pe străzile orașului Windsor în perspectiva nunții princiare din luna mai.

Dudley a menționat în scrisoare că cerșetorii au făcut "o opțiune de viață" și că pun localitatea, vizitată anual de șase milioane de turiști, "într-o lumină nefavorabilă".

Situat pe malul râului Tamisa, în amonte de Londra, Windsor este faimos pentru castelul reședință a familiei regale britanice, iar într-o capelă din incintă va fi oficiată slujba religioasă a căsătoriei dintre Harry și actrița americană Meghan Markle în luna mai.

La ora actuală, între 12 și 15 cerșetori dorm pe străzile orașului, iar Dudley i-a acuzat pe unii dintre aceștia că "îi duc pe turiști la bancomat ca să le ceară bani". 

Remarcile lui Dudley au stârnit proteste vehemente. Unul dintre cerșetori, James, a declarat la BBC: "ar trebui să vină să vorbească cu persoanele fără adăpost să vadă care este istoria lor înainte să facă astfel de acuzații".

"Nu este alegerea noastră să fim fără adăpost. Fiecare are motivele sale, fiecare are propria istorie", a mai spus el.

"Este absolut respingător că cineva are astfel de vederi în ziua de azi, mai ales consilierul șef al orașului. Dacă cineva doarme pe stradă nu o face din alegere, ei sunt acolo pentru că s-a întâmplat ceva rău", a declarat la BBC Murphy James de la organizația de caritate Windsor Homeless Project.

May intervine

Windsor este un oraș extrem de înstărit, iar turiștii care vin aici contribuie la această bunăstare și cei care-i acuză pe cerșetori spun că ei vin aici în mod intenționat.

Meghan Markle și Prințul HarryNunta lui Meghan Markle și Prințul Harry va avea loc la Windsor pe 19 mai

În dezbatere a intervenit și premierul Theresa May, care nu este doar lider al Partidului Conservator din care face parte Dudley, ci și deputat de Maidenhead, localitate administrată în comun cu Windsor de același consiliu.

"Nu sunt de acord cu comentariile făcute de liderul consiliului. Cred că este important să asigurăm locuință celor care nu dispun de așa ceva, iar acolo unde există probleme cu cerșitul agresiv atunci este important ca un consiliu local să colaboreze cu poliția pentru a lua măsuri împotriva cerșitului agresiv", a declarat la Sky News premierul May.

Fără surprize, din partea familiei regale nu a venit niciun comentariu, dar Prințul Harry ca și fratele său mai mare, Prințul William, sunt cunoscuți ca sprijinitori ai multor organizații de caritate, inclusiv cele care-i ajută pe oamenii fără adăpost.

Numărul cerșetorilor aflați acum pe străzile Windsor-ului poate părea mic, dar în luna mai când va avea loc nunta, numărul lor ar putea fi mult mai mare și pentru oameni ca Dudley acest lucru riscă să devină o mare problemă.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ