Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fostul vice-președinte catalan, Oriol Junqueras, vrea să reclame Spania la CEDO

junqueras.jpg

Oriol Junqueras a fost arestat în noiembrie 2017, după declarația unilaterală de independență a guvernului catalan.
Sursa imaginii: 
Josep Lago, AFP

Fostul vice-președinte catalan, Oriol Junqueras, este hotărât să reclame statul spaniol în fața Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), din cauza deciziei de vineri a Curții Supreme  de Justiție care a hotărât să-l menţină în stare de arest preventiv pentru presupusele infracțiuni de rebeliune, răzvrătire și deturnare de fonduri publice.

Avocatul fostului lider catalan consideră că statul spaniol a încălcat drepturile fundamentale ale clientului său și, în mod special, dreptul la apărare,  la libertate ideologică și dreptul de a participa la întruniri publice, atât ca persoană particulară cât și ca reprezentant ales al catalanilor, după cum informează cotidianul ˝El Publico˝. Acesta este probabil următorul pas în strategia apărării după ce vineri Secția penală a Tribunalului Suprem a decis să mențină măsura de arest preventiv dictată în urmă cu două luni împotriva politicianului catalan care, după cum se știe, este cercetat pentru presupusele infracțiuni de rebeliune, răzvrătire și deturnare de fonduri.

Junqueras, care în cadrul înfățișării a putut să se adreseze  judecătorilor în mod direct, având dreptul la ultimul cuvânt, a cerut să fie eliberat pentru a-și putea exercita dreptul politic de a-i reprezenta în parlament pe catalanii care l-au votat la alegerile din 21 decembrie. Liderul separatist a avut o intervenție în care a încercat să convingă instanța că este susținătorul dialogului și al păcii. El a declarat, citez:„ cred în pace datorită convingerilor mele de natură religioasă“ și a insistat asupra caracterul  „civic“ și al angajamentul său de a  sprijini „dialogului bilateral“, pentru a pune capăt conflictului catalan. De fapt, miza intervenției sale era tocmai aceea de a demonstra Tribunalului Suprem că nu va recidiva în infracțiunile pentru care este deja acuzat de către Parchet. Dar în cele din urmă în fața completului au cântărit mai mult argumentele acuzării, care s-au concentrat tocmai asupra acestui aspect, al riscului de recidivă pe care l-ar presupune eliberarea lui Orio Junqueras. Deși procurorii au avut o atitudine de compromis în cele din urmă admițând că, în cazul în care Tribunalul Suprem va menține în vigoare măsura de arest preventiv, ar putea fi de acord ca acestuia să i se permită să participe la ședințele parlamentului de la Barcelona.

După aflarea rezultatului, într-un  mesaj postat pe Twitter, liderul catalan scria: "În aceste zile care vor veni, păstrați-vă puternici și uniți, transformați indignarea în curaj și perseverență, furia în dragoste. Întotdeauna gândiți-vă și la ceilalți și la ceea ce trebuie să reconstruim, persistați pentru că și eu voi persista. Vă mulțumesc pentru tot sprijinul acordat. Vă iubesc" spunea acesta la sfârșitul textului.

Indignată  s-a arătat și Ada Colau, primarul Barcelonei, care deși nu susține cauza separatistă, declara că ținerea în arest a lui Oriol Junqueras este, citez:  “o nebunie şi o absurditate (…) mai ales că nu a comis niciun act de violență”.

La rândul lui, fostul președinte catalan, Carles Puigdemont, declara de la Bruxelles: “există un conflict care trebuie rezolvat între Catalonia și Spania, noi am ales întotdeauna pacea și dialogul, alegătorii au vorbit fără echivoc de trei ori, în ciuda acestui fapt, Junqueras este ținut ostatic”.

De cealaltă parte Partidul Popular, prin purtătorul de cuvânt Rafael Hernando, susține că Junqueras "ar fi trebui să demisioneze, ca și Carles Puigdemont de altfel și nu ar fi trebuit niciodată să candideze pentru alegeri fiind amândoi cercetați pentru infracțiunile" relaționate cu procesul secesionist.

Se pare că în acest moment apărarea liderului catalan a decis să depună un apel la Tribunalul Constituțional pentru a epuiza toate căile de atac  pe care i le oferă justiția spaniolă și pentru a putea ulterior internaționaliza procesul prin depunerea unei plângeri în fața Curții Europene a Drepturilor Omului, dar până atunci avocatul  lui Junqueras intenționează să ceară transferul acestuia într-o închisoare catalană, pentru a-l aduce aproape de familie, dar și pentru a-i facilita accesul la sesiunile plenare ale Parlamentului de la Barcelona.

 
Ascultă AICI relatarea corespondentului RFI la Madrid