Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pagina de istorie: Iuliu Maniu, artizanul Marii Uniri și... ”răsplata” comuniștilor

maniu.jpg

Iuliu Maniu la nunta lui Corneliu Coposu, octombrie 1942
Sursa imaginii: 
memorialsighet.ro

Pe 8 ianuarie 1873, se năștea, la Bădăcin, în comitatul Sălaj, cel care avea să devină marele om de stat Iuliu Maniu. Mai multe despre parcursul său politic, dar și despre cum l-au tratat comuniștii pe unul dintre artizanii Marii Uniri, în rubrica ”Pagina de istorie”:

Iuliu Maniu este una dintre personalitățile care au marcat decisiv istoria românilor. S-a născut în Bădăcin, în 8 ianuarie 1873, într-una dintre cele mai prestigioase familii românești din Transilvania. Tatăl său, Ioan Maniu, era mic nobil și a fost educat de unchiul său, Simion Bărnuțiu. Mama sa, Clara Maniu, era sora lui Iuliu Coroianu, redactorul Memorandumului românilor din 1892, ginerele lui Ion Rațiu, președintele Partidului Național Român și liderul Mișcării Memorandiste. Iuliu Maniu a terminat Facultatea de Drept din Cluj, apoi și-a luat doctoratul la Budapesta și la Viena.

În 1896, a revenit în Transilvania și s-a stabilit la Blaj, unde a devenit avocatul Mitropoliei Greco-Catolice, precum și profesor de drept civil la Academia Teologică Greco-Catolică. În această perioadă, Iuliu Maniu a decis să intre în politică și să activeze în Partidul Național Român.

În anul 1906, Iuliu Maniu a fost ales deputat de Vințu de Jos în Parlamentul din Budapesta, unde s-a remarcat prin combativitate. După izbucnirea Primului Război Mondial, pentru că refuzase să colaboreze în plan politic cu autoritățile din Budapesta, Iuliu Maniu a fost încorporat în armata austro-ungară și trimis pe frontul italian, deși, în calitate de angajat al Mitropoliei, ar fi fost scutit de serviciul militar.

Iuliu Maniu a plecat de pe frontul italian în vara lui 1918 și a revenit în Transilvania, unde a început să reorganizeze Partidul Național Român. Împreună cu generalul Ioan Boeriu, Iuliu Maniu a ajuns în toamna anului 1918 la Viena, pentru a negocia viitorul românilor din Dubla Monarhie. Cei doi au adunat soldații români din armata imperială pe care i-au organizat în unități de luptă, în contextul în care Viena fusese cuprinsă de anarhie, pentru că împăratul Carol de Habsburg trecuse puterea în mâinile în Parlamentului austriac. Totodată la Viena era pregătită o revoluție bolșevică. În aceste condiții, Iuliu Maniu a ocupat practic Viena cu trupele românești, a reinstaurat ordinea și a predat apoi orașul autorităților legitime.

 A ajuns apoi în Transilvania, unde, la Arad, a pus capăt tratativelor dintre reprezentanții Guvernului din Budapesta și cei ai românilor ardeleni. Iuliu Maniu a participat la organizarea Adunării Naționale de la 1 Decembrie 1918, care a decis Unirea Transilvaniei cu Regatul României. Apoi, vreme de doi ani, a condus Consiliul Dirigent, un fel de guvern provizoriu al Transilvaniei, până la desăvârșirea Unirii.

În Regatul României, Iuliu Maniu a devenit membru al Parlamentului și a preluat conducerea Partidului Național Român, care a fuzionat cu mai multe formațiuni pentru a deveni PNȚ, principalul partid de opoziție. Maniu a devenit prim-ministru al României chiar în perioada Marii Depresiuni care a zguduit lumea între anii 1929 - 1933. Iuliu Maniu a devenit liderul opoziției față de Regele Carol al II-lea, care dorea să impună un regim autoritar. De asemenea, s-a opus formațiunilor de extrema dreaptă și de extrema stângă.

În perioada Celui de-al Doilea Război Mondial, liderul ardelean s-a opus dictatorului Ion Antonescu și a dezavuat colaborarea cu Germania nazistă. Maniu a fost unul dintre artizanii loviturii de stat de la 23 august 1944. A luptat apoi împotriva comunismului.

În anul 1947, în urma înscenării de la Tămădău, Iuliu Maniu a fost arestat, împreună cu ceilalți lideri ai PNȚ. Condamnat la închisoare în urma unui simulacru de proces, a fost închis în penitenciarul de la Sighetu Marmației, unde, înfometat și bolnav, a murit în 5 februarie 1953, la 80 de ani.

Iuliu Maniu cu puțin timp înaintea morții

Celula închisorii din Sighetul Marmației în care a murit Iuliu Maniu

foto: memorialsighet.ro

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Rubrica Pagina de istorie din 8 ianuarie 2018