Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Norica Nicolai: Rezoluţia privind autonomia Ţinutului Secuiesc, un act de ostilitate

Norica Nicolai ALDE criza politica.jpg

Sursa foto: noricanicolai.ro
Sursa foto: noricanicolai.ro

România este una dintre cele mai prietenoase ţări europene cu minorităţile naţionale, declară la RFI preşedintele Consiliului Naţional ALDE, Norica Nicolai. Europarlamentarul spune că rezoluţia formaţiunilor maghiare din România privind autonomia Ţinutului Secuiesc era previzibilă.

Norica Nicolai crede că rezoluţia privind autonomia Ţinutului Secuiesc „era previzibilă, eu cel puţin mă aşteptam la o astfel de atitudine din partea formaţiunilor maghiare româneşti, care nu au altă agendă decât cea care convine comunităţii maghiare din România. O pun în contextul alegerilor parlamentare din Ungaria. Ştim foarte bine că statul maghiar este foarte activ în ceea ce priveşte comunitatea maghiară din România. Nu exclud această dorinţă, care este o dorinţă aproape istorică a unei părţi din elitele maghiare, poate şi ale populaţiei, dar este după părerea mea, un act de ostilitate la adresa statului român, care este unul dintre cele mai prietenoase state europene cu minorităţile naţionale. Nu cred că se poate reproşa din acest punct de vedere României ceva cu privire la respectul drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor români de origine maghiară”.

„Ei pot promova astfel de subiecte. Noi trebuie să le contracarăm, pentru că ne obligă şi respectul faţă de istoria noastră şi faţă de Constituţia României să ne comportăm în România ca într-un stat unitar şi într-un stat naţional”, spune europarlamentarul.

Rezoluţia semnată luni la Cluj-Napoca de cele trei formaţiuni politice maghiare (UDMR, PPMT şi PCM) arată că se doreşte obţinerea autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc, care ar trebui să devină “o regiune autonomă în limitele sale istorice”, cu organism de decizie cu competenţe legislative şi executive regionale în domeniile educaţiei, culturii, informării, economiei, dar şi în domeniul funcţionării propriului aparat de administraţie publică.

 
Norica Nicolai, despre rezoluţia privind autonomia Ţinutului Secuiesc