Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Varșovia și Bruxelles pretind că totul merge bine

p036014000102-147423.jpg

Morawiecki Juncker ian 2018
Mateusz Morawiecki fericit sa-l îmbratiseze pe Jean-Claude Juncker?
Image source: 
@European Communities

Mateusz Morawiecki s-a aflat marți seara, 9 ianuarie, la Bruxelles imediat după ce remanierea guvernului polonez a fost anunțată. Reuniunea cu Jean-Claude Juncker se voia una crucială pentru viitorul Poloniei în UE, dar Comisia Europeană a părut că bate în retragere. Nici vorbă despre amenințări, cel puțin nu oficial și nici despre sancționarea prin articolul 7 al Tratatului UE care a fost activat referitor la Polonia. 

La Bruxelles, comunicatorii europeni folosesc o anumită expresie când vor sa dea impresia că totul merge bine: business as usual.

Jean-Claude Juncker și Mateusz Morawiecki au vorbit despre viitorul UE, despre locul Poloniei în Uniune, despre piața internă și energie și alte politici europene la modă. Da, business as usual, spun comunicatorii Comisiei Europene, de parcă la cina de lucru alături de Juncker nu s-ar fi aflat prim ministrul unicei tari din istoria UE împotriva căreia s-a activat arma nucleara, articolul 7.

Dar Comisia, care a făcut acest pas fără precedent doar pentru a nu mai fi criticată, știe prea bine ca procedura de sancționare a Poloniei se va împotmoli în curând. Ea va fi probabil blocată de statele membre.

Oricum, Polonia mai are încă trei luni în care să se pună pe drumul cel bun, adică măcar să modifice legile considerate drept amenințătoare la adresa statului de drept.

Dar Morawiecki este inteligent. El a poposit la Bruxelles imediat după ce a anunțat remanierea guvernamentala, remaniere bine primit aici. Prim ministrul polonez a declarat presei naționale că sancționarea Poloniei nici nu a fost discutata la cină.

Cu toate acestea, o discuție “detaliată” despre statul de drept a avut loc, se spune în comunicatul de presă al Comisiei Europene.

Juncker și Morawiecki au stabilit să se reîntâlnească până la sfârșitul lunii februarie. 

Intre timp, Morawiecki, vorbind cu presa națională, a subliniat necesitatea unui buget robust pentru fonduri structurale UE (mai ales pentru Polonia) post 2020 și ambiția Poloniei de a fi un campion al erei digitale...

Cazul Poloniei va intra în discuția capitalelor UE doar în primăvară, dar se prea poate ca el să fie “rezolvat” pe parcurs. 

Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan