Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vlad Alexandrescu: Refuzul PNL de a sesiza CCR alături de USR ridică un semn de întrebare

Alexandrescu USR referendum familie.jpg

Vlad Alexandrescu: Liviu Dragnea ne orientează către Rusia (Sursa foto: Facebook/Vlad Alexandrescu)
Vlad Alexandrescu: Liviu Dragnea ne orientează către Rusia (Sursa foto: Facebook/Vlad Alexandrescu)

Senatorul USR Vlad Alexandrescu se întreabă cât de sincer este PNL în demersul de sesizare a CCR asupra legilor justiţiei. ”Nu sunt puţine vocile din societatea civilă care spun că USL-ul încă trăieşte”, declară parlamentarul.

USR vrea să sesizeze Curtea Constituţională asupra legilor justiţiei, dar nu o poate face, pentru că PNL refuză să susţină prin semnături demersul colegilor din Opoziţie.

De partea sa, preşedintele liberal, Ludovic Orban, susţine că sesizările USR au ieşit din termen şi că PNL a atacat la timp toate legile justiţiei şi legea ANI.

Vlad Alexandrescu spune că ”este adevărat că PNL-ul a depus nişte sesizări pentru neconstituţionalitate la CCR încă din luna decembrie, în acelaşi timp cu ÎCCJ. Totuşi, juriştii partidului Uniunea Salvaţi România au găsit şi multe alte temeiuri de neconstituţionalitate, care merg în profunzimea legilor şi arată de fapt în ce fel măsuri care afectează grav funcţionarea justiţiei din România şi independenţa ei violează Constituţia. Din punctul nostru de vedere, e foarte important ca aceste temeiuri de neconstituţionalitate să poată ajunge la CCR, să poată face obiectul deliberărilor Curţii, mai cu seamă că nu este trecut termenul de depunere. Aici îl contrazic cu vehemenţă pe domnul Ludovic Orban, arătându-i că există mai multe hotărâri ale CCR, prima dintre ele datează din 2010, dar există şi hotărâri din 2016, 2017, care specifică clar că termenul de două zile, respectiv de cinci zile este doar un termen de protecţie, dar că orice sesizare privind neconstituţionalitatea unei legi poate fi depusă până la momentul promulgării ei de către preşedintele României. Or cum preşedintele Iohannis nu a promulgat încă aceste legi, suntem în deplinătatea termenului de a depune aceste sesizări”.

”Faptul că PNL refuză să semneze alături de USR aceste sesizări cu noi temeiuri ridică evident un semn de întrebare cu privire la sinceritatea PNL-ului de a ataca cu adevărat pe fond şi pe motive substanţiale aceste legi. Şi din păcate, nu sunt puţine vocile din societatea civilă care spun că USL-ul încă trăieşte”, declară senatorul USR.

Vlad Alexandrescu, despre sesizarea CCR pe legile justiţiei
1511