Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chișinău: Legea anti-propagandă promulgată de președintele interimar

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

La Chișinău, șeful Legislativului, Andrian Candu, în calitate de președinte interimar al R.Moldova, a semnat, miercuri, decretul de promulgare a legii anti-propagandă. Săptămâna trecută, Curtea Constituțională a decis că șeful statului, Igor Dodon este suspendat temporar din funcție după ce a refuzat repetat să promulge Legea pentru modificarea și completarea Codului audiovizualului.

Legea anti-propagandă, contestată de Igor Dodon, își propune să  securizeze spațiul informațional al Republicii Moldova, prin limitarea difuzării și retransmisiei pe teritoriul țării a emisiunilor informațional-analitice, politice, militare, care nu sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, Canada, precum și în statele care au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. Noua lege vizează în special posturile rusești.

 

Astfel, în Codul audiovizualului sunt incluse noi norme prin care se asigură protecția persoanelor, societății și a statului de eventuale tentative de dezinformare sau de informare manipulatoare din exterior și neadmiterii provocărilor cu caracter mediatic, îndreptate împotriva Republicii Moldova.

 

Legea pentru modificarea și completarea Codului audiovizualului a fost votată în decembrie anul trecut de 61 deputați: democrați, liberali, liberali-democrați și cei din grupul Popular European. Comuniștii și socialiștii nu au votat, în semn de protest.

Potrivit unui raport al Asociației Presei Independente de la Chișinău, posturile de televiziune rusești retransmise în Moldova au un conținut manipulator și propagandistic, prezintă informații unilaterale, Totodată, au fost identificate mai multe tehnici de manipulare, printre care: prezentarea selectivă și dezechilibrată a faptelor; interpretarea mesajului surselor sau citarea selectivă; etichetarea; prezentarea unor opinii (inclusiv ale reporterilor) drept fapte; prezentarea informației dintr-o singură sursă etc.

Potrivit art.93 (2) din Constituție, Preşedintele Republicii Moldova este în drept, în cazul în care are obiecţii asupra unei legi, să o trimită, în termen de cel mult două săptămâni, spre reexaminare Parlamentului. În cazul în care Parlamentul îşi menţine hotărârea adoptată anterior, Preşedintele promulgă legea. Totodată, după refuzul deliberat al șefului statului de a îndeplini obligațiile constituționale de promulgare a Legii, la data de 5 ianuarie curent, Curtea Constituțională constatat circumstanţa care justifică interimatul funcţiei de Preşedinte al Republicii Moldova.

 
Ascultă aici corespondența de la Chișinău