Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Conflict Mihai Tudose-Carmen Dan. Liviu Avram: "Reacţii emoţionale, cu încărcătură politică"

Mihai Tudose demisionat Pro Romania.jpg

Fostul premier Mihai Tudose pleacă din Pro România (Sursa foto: gov.ro)
Fostul premier Mihai Tudose pleacă din Pro România (Sursa foto: gov.ro)

Răfuiala politică din PSD s-a transferat în instituţiile statului. Iată ce declară la RFI jurnalistul Liviu Avram, redactor-şef adjunct la Adevărul. El comentează decizia premierului Mihai Tudose de a-l păstra în funcţie pe şeful Poliţiei Române, pe care ministrul de Interne, Carmen Dan, l-ar vrea demis, în urma scandalului legat de poliţistul suspectat de pedofilie.

Liviu Avram crede că semnificaţia deciziei de miercuri a premierului Mihai Tudose ”este în primul rând politică. O răfuială politică în interiorul PSD-ului, care era altminteri de aşteptat, pentru că clarificarea lucrurilor în ceea ce priveşte poliţistul pedofil nu poate veni decât ca urmare a unei investigaţii specifice, interne, a Poliţiei, în care să aflăm cu nume şi prenume cine se face responsabil pentru faptul că acest om a avut o carieră atât de îndelungată în Poliţie. Şi decizia premierului, dar şi propunerea ministrului Carmen Dan sunt decizii emoţionale, cu încărcătură mai degrabă politică”.

Liviu Avram e de părere că astfel de conflicte cu iz politic mocnesc în multe dintre instituţiile statului: ”În România, de foarte mulţi ani, practic, dintotdeauna după Revoluţie, construcţiile instituţionale nu s-au făcut după nevoi, după ce este necesar, eventual şi moral, ci s-au făcut după interesele de moment ale celor care se aflau la Putere (...). Eu cred că seminţe de scandaluri similare sunt în toate instituţiile statului, câtă vreme singurul criteriu pentru care s-au umplut instituţiile după ce PSD-ul a venit la Putere a fost acela al cui om eşti tu, cine pe cine numeşte, unde şi omul cui eşti? Este singurul criteriu care a funcţionat. Eu mă întreb altceva acum: cum poate doamna Dan să mai fie ministru de Interne şi să lucreze pe de o parte cu premierul şi pe de altă parte cu şeful Poliţiei, care nu a plecat la cererea domniei sale? Este într-o situaţie absolut imposibilă, care pentru un om normal ar atrage automat demisia de onoare, dacă este lăsată să şi-o dea (...). Asemenea conflicte mocnesc în mai toate instituţiile, din cauza modului de umplere a poziţiilor de conducere”.