Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


NATO are în fine un imn oficial

nato_1.png

Martin Schulz critică deschis poziția cancelarului Angela Merkel
Martin Schulz critică deschis poziția cancelarului Angela Merkel
Image source: 
Wikimedia Commons

NATO are un imn oficial pentru prima dată doar acum, la aproape 70 de la înființarea organizației; el a fost adoptat de ambasadorii NATO de la Bruxelles la începutul anului și este scris de un dirijor luxemburghez. 

Compusă de căpitanul André Reichling, dirijor al orchestrei militare luxemburgheze, această compoziție muzicală veche de aproape 30 de ani este de acum imnul oficial al Organizației Tratatului Nord-Atlantic, adică NATO.

Ea a fost pentru prima dată interpretată în 1989 când Alianța a sărbătorit 40 de ani de la înființare.

A mai fost auzită de atunci în diferite ocazii, cum ar fi la ultimul summit NATO, în 2017 la Bruxelles când a fost inaugurat de ochii lumii noul sediu. Sediul nu este însă dat în folosință, acest lucru se va întâmpla doar în această primăvară.

Si iată că NATO are de acum si un imn oficial, nu doar un sediu nou și asta prin decizia luată de aliați în urma cu câteva zile.

NATO a trecut de mai multe ori în istoria sa pe lângă șansa de a avea un imn oficial.

Primul care a compus un marș ceremonial pentru Alianță fiind britanicul Thomas Hildebrand Preston în 1958; se sărbătoreau atunci zece ani de la semnarea Tratatului Nord Atlantic iar sediul NATO se afla încă la Neuilly, în Franța, de unde avea sa se mute în 1960.

Dar la vremuri noi sunt necesare noi cărți de vizită, la numai 58 de ani după mutarea sa la Bruxelles si după nenumărate extinderi, transformări și crize de identitate, NATO are în fine un imn…

Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan