Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Raport în Congresul SUA despre ingerințele rusești. Expert la RFI: soluția este întărirea democrației

congres_sua.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

Serviciile secrete din Rusia au încercat să influenţeze alegerile în numeroase ţări din Europa, astfel că unele state vest-europene au avut riposte agresive, arată un raport elaborat de senatori democraţi americani. Documentul, care susține că Vladimir Putin a fixat ca prioritate a regimului său atacarea democraţiilor din Europa şi SUA şi subminarea alianţei transatlantice, critică lipsa de reacţie a preşedintelui Donald Trump.

Uniunea Europeană şi NATO, precum şi organizaţii nonguvernamentale au luat măsuri pentru contracararea campaniilor ruse în scopul dezinformării în România, Polonia şi ţările baltice, iar Bucureştiul a exprimat preocupare privind dependenţa energetică de Rusia, arată un raport al Congresului american. Sistemele democratice, precum Statele Unite şi naţiunile din Europa, sunt considerate provocări de către Vladimir Putin, din cauza sancţiunilor adoptate contra Rusiei, deoarece "sunt alternative atrăgătoare la sistemul său corupt şi infracţional" şi pentru că ţările care au guvernare transparente, stat de drept şi presă liberă rezistă mai bine corupţiei răspândite în afara graniţelor Rusiei, precizează raportul.

Dincolo de acțiunile Uniunii sau ale țărilor membre, documentul evidențiază și programele regionale lansate de mai multe ONG-uri, așa cum este cel al unui institut american care monitorizează conţinutul şi tehnicile pentru dezinformare folosite asupra Belarusului, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei şi României. În afara monitorizării, Iniţiativa oferă asistenţă liderilor politici pentru dezvoltarea de strategii în scopul contracarării dezinformării.

Rusia a avut operaţiuni de influenţare a campaniilor electorale în 19 state din Europa, subliniază documentul, acuzând Kremlinul că a lansat "un atac intens pentru subminarea democraţiei şi principiilor statului de drept în Europa şi în Statele Unite".

Senatorii democraţi critică pasivitatea preşedintelui Donald Trump, politician republican, faţă de ingerinţele Rusiei şi recomandă măsuri pentru respingerea operaţiunilor Rusiei şi pentru protejarea normelor şi valorilor internaţionale.

"În timp ce preşedintele Donald Trump practic stă degeaba, domnul Putin continuă perfecţionarea arsenalului asimetric şi caută oportunităţi viitoare pentru perturbarea sistemelor de guvernare şi pentru erodarea susţinerii acordate instituţiilor democratice şi internaţionale construite în ultimii 70 de ani de Statele Unite şi Europa", afirmă senatorul Ben Cardin, cel care va prezenta în scurt timp raportul.

Senatorii democraţi, autorii documentului, cer o "voce mai puternică a Congresului" în eforturile pentru apărarea sistemelor democratice, inclusiv din Europa, prin sancţiuni financiare impuse Moscovei şi prin intensificarea presiunilor asupra companiilor care administrează platforme de socializare online ce difuzează mesaje proruse.

Consultat de RFI, Armand Goșu, expert în probleme rusești, crede că soluțiile la acest tip de agresiune se găsesc în interiorul democrațiilor:

Pentru tipul de acțiune subversivă pe care îl efectuează Rusia nu trebuie să fii foarte puternic. Trebuie să fii foarte abil și să exploatezi orice vulnerabilitate a adversarului. După prăbușirea Uniunii Sovietice, la nivelul serviciilor secrete au fost niște ședințe. În acele ședințe s-a pus problema: ce vrea Rusia? Vrea să rămână o superputere după modelul războiului rece? Da, am vrea, dar nu avem resurse. Atunci au spus, bine, dar trebuie să inventăm metode care presupun resurse mult mai mici. Și se vede că a reușit destul de bine.(...) Nu te poți proteja de astfel de ingerințe decât prin instituții puternice. Rusia, înainte de a dori să te manipuleze, ea vrea ca tu să fii ca ea. Or, cum e ea? Rusia e cu servicii secrete puternice, cu instituții slabe, corupte. Deci, pentru noi, ca să nu facem jocul Rusiei, este vital ca SRI să nu fie implicat în politică, să fie un control parlamentar eficient. Pentru că altfel avem aceiași siloviki ( ”cei puternici” –n.r.) ca în Rusia. Ce ne mai trebuie? Ne trebuie un DNA puternic, să nu ne batem joc de legile justiției. Pentru că altfel, arătăm la fel ca ei, corupți și cu procuratura la cheremul politicienilor. Soluțiile depind de sănătatea democrațiilor noastre”, a spus Armand Goșu.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânz: http://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Ascultă aici interviul integral cu expertul Armand Goșu