Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Theresa May: Nu voi convoca un al doilea referendum privind Brexitul

brexit.png

Image source: 
PIXABAY.COM

Premierul britanic Theresa May nu va convoca un al doilea referendum privind apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană. Anunțul a venit joi de la purtătorul de cuvânt al şefei guvernului de la Londra, pe fondul amplificării cererilor de organizare a unei noi consultări populare privind Brexit-ul, relatează Reuters citat de Agerpres.

ACTUALIZARE: Arron Banks, cofondatorul mişcării pro-Brexit Leave.EU, este de acord cu sugestia politicianului naţionalist Nigel Farage de organizare a unui nou referendum pe tema apartenenţei Marii Britanii la Uniunea Europeană.

...........................................................................................

Anterior, eurodeputatul britanic Nigel Farage, unul dintre artizanii ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, declarase că nu respinge ideea organizării unui al doilea referendum privind apartenenţa ţării sale la blocul comunitar, el explicând că tabăra favorabilă Brexit-ului ar ieşi din nou câştigătoare şi astfel s-ar pune capăt dezbaterii.
Un al doilea referendum este susţinut şi de cei favorabili rămânerii Marii Britanii în interiorul UE, aceştia fiind de părere că la primul referendum alegătorii britanici nu au fost complet informaţi şi că opinia publică se schimbă.
În referendumul din iunie 2016 privind oportunitatea ieşirii din UE, 51,9% dintre britanici, ceea ce înseamnă 17,4 milioane de persoane, s-au pronunţat pentru Brexit, în timp ce 48,1% (16,1 milioane de persoane) au votat pentru rămânerea în interiorul blocului comunitar.
Premierul Theresa May a afirmat că Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană la 29 martie 2019, ora 23:00 GMT.

În prezent, Londra şi UE negociază termenii 'divorţului'.