Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cristian Diaconescu: "Relația dintre București și Budapesta e tensionată artificial"

diac.jpg

Sursa imaginii: 
RFI

UPDATE  Ministerul de Externe de la Bucuresti reacționează la convocarea ambasadorului român la Budapesta și consideră că declarațiile lui Mihai Tudose nu au "valențe anti-maghiare", "ci punctează, în primul rând, necesitatea respectării ordinii constituționale și de drept din România, stat unitar, suveran și indivizibil.

Un nou moment tensionat între Bucuresti și Budapesta după recentele remarci al premierului Mihai Tudose cu privire la autonomia Ținutului Secuiesc. Din capitala vecină, ministrul de externe Peter Szijjarto, le califică drept "complet inacceptabile şi incompatibile cu valorile europene şi cu secolul al XXI-lea". De altfel, ambasadorul român la Budapesta a fost convocat la Ministerul de Externe pentru explicații.

În țară, UDMR s-a declarat șocat de afirmația premierului căruia i-a solicitat să-și ceară scuze public și să retragă declarația.

Miercuri seară, la Realitatea TV, Mihai Tudose a spus că "nici nu poate fi vorba" de o autonomie a Ținutului Secuiesc și a avertizat că "dacă steagul secuiesc va flutura pe instituțiile de acolo, toți vor flutura lângă steag".

Reamintim, la începutul lunii ianuarie, liderii celor trei partide ale comunității maghiare din România, UDMR, PCM și PPMT, au semnat la Cluj o declarație comună prin care cer autonomie teritorială, locală și culturală.  

La RFI, Cristian Diaconescu, fost ministru de externe apreciază că nu există un conflict în România în legătură cu drepturile și libertățile fundamentale ale minorităților. Fostul șef al diplomației mai crede că relația dintre București și Budapesta e tensionată artificial.

 
Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe