Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


PSD, ședință a CEx luni - surse din partid

dragnea_decide.jpg

Şedinţa CEx este convocată la solicitarea mai multor lideri ai PSD
Şedinţa CEx este convocată la solicitarea mai multor lideri ai PSD
Sursa imaginii: 
RFI

PSD a convocat şedinţa Comitetului Executiv luni, la sediul din partidului din Kiseleff, pentru a tranşa situaţia din partid, potrivit unor surse din partid. Mai mulţi membri social-democraţi au cerut întrunirea CEx cât mai urgent.

 

Primarul Capitalei Gabriela Firea solicită întrunirea urgentă a Comitetului Executiv Naţional al PSD pentru ”a tranşa criza politică” din partid. Firea susţine că indiferent de soluţia ce va rezulta, este categoric mai bună decât actuala instabilitate.

Solicitarea a venit după ce social-democraţii din Olt au cerut convocarea Comitetului Executiv Naţional ”ca urmare a ultimelor evenimente din partid şi derulate în spaţiul public”. Gestul lor a fost urmat de cel al filialei Vaslui. Să amintim că liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, spune că mai mulţi colegi de partid i-au cerut să-i solicite liderului PSD, Liviu Dragnea, convocarea imediată a forului de conducere pentru a lămuri situaţia din partid. Este vorba, mai spune Dumitru Buzatu, ”de raportul dintre Guvern şi partid, ruptura evidentă care se creează şi riscă să se adâncească, o autonomizare a premierului în raport cu majoritatea care-l susţine”.

Buzatu a propus ca ședința să aibă loc lunea sau marţea viitoare, pentru a lămuri situaţia din partid. ”Îmi pare rău că nu mi-a venit mie ideea aceasta, am preluat-o de la membrii de partid, la întâlnirea din seara aceasta în cadrul căreia mai mulţi au solicitat şi mi-au cerut şi mie să-i transmit domnului Liviu Dragnea solicitarea de a convoca imediat Comitetul Executiv Naţional, în zilele următoare – luni, marţi ale săptămânii viitoare, pentru a lămuri situaţia din partid. Am lansat această provocare tutror colegilor din ţară, să vedem cum vor răspunde. Eu cred că ar trebui să se lămurească raporturile dintre Guvern şi partid, să lămurească faptul evident, acum, al rupturii care se profilează şi care riscă să se adâncească şi o autonomizare a premierului în raport cu majoritatea care îl susţin”, a declarat Buzatu.

Întrebat ce soluţie ar trebui să propună această reuniune a CEx pentru a fi depăşit acest moment, liderul PSD Vaslui a precizat că ar trebui să se revină la un dialog normal. ”Soluţia de dorit ar fi fără zguduiri care să producă efecte negative şi ar fi ca să se găsească o cale de revenire la un dialog normal, la o consultare permanentă a Guvernului şi a primului ministru cu partidul şi la respectarea punctelor de vedere ale partidului şi coaliţiei majoritare, pentru că această majoritate l-a susţinut atunci când a fost promovat în calitate de premier. Eu nu cred că premierul poate, fără nicio discuţie în cadrul partidului, a coaliţiei majoritare, să ceară demisia unor miniştri pentru că nu-i mai place. Ne-am putea trezi că primul ministru cere demisia succesiv a miniştrilor care nu-i mai plac”, a adăugat Dumitru Buzatu.

Şi deputatul PSD Cătălin Rădulescu a solicitat întrunirea urgentă a CEX pentru a discuta despre o eventuală schimbare a Guvernului după ”ieşirea necontrolată şi nestatutară” a premierului Tudose şi insubordonarea sa faţă de deciziile partidului.

Senatorul Claudiu Manda, președintele Comisiei parlamentare de control a activității SRI, cere și el convocarea CEx, printr-o postare publicată pe Facebook. ”Consider că trebuie convocat cât mai repede Comitetul Executiv National al PSD. Situația din ultimele zile nu poate aștepta până la CExN de la Iași. Românii așteaptă de la noi predictibilitate și stabilitate, așteaptă punerea în aplicare a programului de guvernare asumat. Guvernul trebuie să funcționeze ca o echipă unită și să își ducă la îndeplinire obiectivul votat de Parlament: o viață mai bună pentru români”, scrie Manda.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a spus, vineri, că el încă speră ca Mihai Tudose să rămână prim-ministru. Dragnea a făcut această declarație la Bacău, el aflându-se în aceste zile într-un turneu prin judeţele Moldovei, unde se întâlneşte cu liderii filialelor PSD. Liviu Dragnea este însoţit de vicepremierul Paul Stănescu.