Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Manevre militare SUA - Ucraina în Marea Neagră. Reacția Rusiei

exercitii_marea_neagra.jpg

În primăvara anului trecut, Rusia a desfăşurat o primă divizie de rachete S-400 în Crimeea
În primăvara anului trecut, Rusia a desfăşurat o primă divizie de rachete S-400 în Crimeea
Sursa imaginii: 
RFI

În Marea Neagră au loc exerciții militare, la care participă un distrugător american, alături de elicoptere si nave de luptă ucrainene. Acțiunea are loc pe fondul intensificării conflictului separatist din estul Ucrainei.

Distrugătorul american USS Carney se află de câteva zile în Marea Neagră, anunță ministerul apărării de la Kiev, fiind vorba de o misiune care are rolul de a le oferi aliaților asigurări în contextul amenințărilor Rusiei. ”Suntem obișnuiti cu organizarea unor astfel de manevre militare. Intensificăm cooperarea cu partenerii străini”, spune Andrei Kurilenko, comandantul-adjunct al Forțelor Navale ucrainene.

Distrugătorul american USS Carney a sosit pe 8 ianuarie în portul ucrainean Odessa. ”Revenirea în Marea Neagră este o misiune cu care sunt familiarizat”, a declarat Peter Halvorsen, comandantul distrugătorului, navă aparținând Flotei militare a VI-a a SUA.

Exercițiile navale în Marea Neagră au loc în contextul în care misiunea de monitorizare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa a semnalat intensificarea, în ultimele săptămâni, a confruntărilor militare în estul Ucrainei.

Conflictul din regiunile Donețk și Lugansk, între serviciile de securitate ucrainene și insurgenți separatiști prorusi, a izbucnit în 2014, după înlăturarea administrației proruse de la Kiev, și s-a soldat până în prezent cu aproximativ 10.000 de morți.

Acordul de la Minsk, care prevede încetarea ostilităților, a fost încălcat în mod frecvent.

În acest timp, Rusia a desfăşurat sâmbătă o nouă divizie de rachete sol-aer S-400 în Crimeea, au anunţat agenţiile de presă ruse, într-o escaladare a tensiunilor militare în peninsula din nordul Mării Negre. Peninsula ucraineană Crimeea a fost anexată de Rusia în 2014, ceea ce a atras sancţiuni din partea Uniunii Europene şi a SUA contra Moscovei şi a agravat situaţia din regiune.

În decembrie 2017, SUA au anunţat că intenţionează să livreze Ucrainei ”capacităţi de apărare consolidate”, experţii susţinând că printre acestea sunt incluse rachete antitanc. În primăvara anului trecut, Rusia a desfăşurat o primă divizie de rachete S-400 în Crimeea, mai exact în apropierea oraşului-port Fedosia. Noua divizie de rachete este desfăşurată lângă oraşul Sevastopol şi va controla spaţiul în zona frontierei cu Ucraina.

Noul sistem de apărare aeriană, proiectat pentru a apăra graniţele Rusiei, poate fi transformat într-un modul ofensiv în mai puţin de cinci minute, a explicat un înalt responsabil în forţele aeriene ruse.

Sistemele S-400, introduse prima dată în dotarea forţelor militare ruse în 2007, pot doborî rachete balistice pe o rază de 60 de kilometri.