Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Discuții între Phenian și Seul, la începutul săptămânii viitoare

discutii_korea.jpg

Coreea de Nord şi Coreea de Sud au fost de acord să poarte convorbiri pe teme militare
Coreea de Nord şi Coreea de Sud au fost de acord să poarte convorbiri pe teme militare
Image source: 
RFI

Coreea de Nord şi Coreea de Sud au convenit să poarte discuţii de lucru pe 15 ianuarie. Acestea vor avea loc în Pavilionul Tongil, pe partea nord-coreeană a satului de la frontiera celor două ţări.

Delegaţia condusă de ministrul unificării din Coreea de Sud Cho Myung-kyun va fi trimisă pentru a purta discuţii cu privire la perspectivele Coreii de Nord de a trimite o delegaţie din sportivi şi personal auxiliar la Jocurile Olimpice de iarnă din Coreea de Sud, a declarat ministerul într-un comunicat. Ministerul a transmis că reprezentanții Coreei de Nord au propus discuţiile pe 15 ianuarie în legătură cu această chestiune.

Convorbiri intercoreene au loc alternativ la Casa Păcii, pe partea sud-coreeană a satului Panmunjom în zona demilitarizată, precum şi la Pavilionul Tongil din Nord.

Oficiali din Nord şi Sud au anunţat la începutul săptămânii că au convenit să organizeze negocieri pentru a rezolva problemele şi a evita conflictele accidentale, după primul lor dialog oficial în peste doi ani pe fondul tensiunilor ridicate asupra programului de arme nord-coreean.

Seulul a anunţat de asemenea că încearcă să formeze o echipă combinată de hochei feminin cu Nordul. Potrivit unui oficial nord-coreean al Comitetului Internaţional Olimpic, comitetul examinează propunerea, în timp ce cele două părţi vor avea de asemenea discuţii găzduite de CIO la 20 ianuarie.

Într-o declaraţie comună, marţi, după 11 ore de discuţii, Coreea de Nord şi Coreea de Sud au anunţat că au fost de acord să poarte convorbiri pe teme militare şi că Phenianul ar urma să trimită o mare delegaţie la Jocurile Olimpice de iarnă de luna viitoare.