
Politică
Ședință ”lămuritoare” luni la PSD. Cum se poziționează liderii
doi_alaturi.jpg

Şedinţa este convocată la solicitarea mai multor lideri ai PSD, între care Gabriela Firea, Rovana Plumb, Ecaterina Andronescu sau Claudiu Manda, care au susţinut că situaţia din partid trebuie rezolvată de urgenţă. După informaţiile privind convocarea CExN, mulţi dintre miniştri au reacţionat, mai ales prin mesaje pe rețelele de socializare.
Felix Stroe spune că ”ar fi bine” ca în şedinţa Comitetului Executiv să aibă loc o discuţie serioasă despre cum poate fi democratizată puterea de decizie în partid şi că premierul are responsabilitatea actului de guvernare, dar trebuie să aibă şi decizia, în timp ce Mircea Dobre afirmă că premierul trebuie să fie în orice situaţie şeful Guvernului, iar Marius Nica susţine că responsabilitatea actului de guvernare aparţine prim-ministrului şi echipei sale şi că orice decizie guvernamentală trebuie luată în interiorul Guvernului.
La rândul său, liderul PSD Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, le-a transmis colegilor săi de partid că o nouă schimbare de guvern ar fi sinucidere politică pentru PSD, pentru că o demisie a premierului sau o nouă moţiune de cenzură împotriva propriului Cabinet ar duce partidul din nou la mâna preşedintelui Klaus Iohannis şi la un vot în Parlament, ambele situaţii creatoare de incertitudini.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, susţine că analizele periodice în partid devin obligatorii şi necesare, iar convocarea Comitetului Executiv Naţional al PSD pentru luni ”este o secvenţă a preocupării partidului privind buna desfăşurare a activităţii, în vederea ducerii la îndeplinire a programului de guvernare”.
Fondurile europene, în pericol?
Ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, spune că responsabilitatea actului de guvernare aparţine prim-ministrului şi echipei sale şi că orice decizie guvernamentală trebuie luată în interiorul Guvernului. El mai afirmă că 2018 este cel mai important an, că România poate pierde definitiv 1,5 miliarde de euro din actualul exerciţiu şi că orice zi pierdută este o crimă la adresa dezvoltării economice a ţării. Ministrul Marius Nica a postat un mesaj de susţine a premierului Mihai Tudose, susţinând că sub mandatul acestuia România a acreditat Autorităţile de Management, a luat măsurile pentru îndeplinirea condiţionalităţilor ex-ante şi a primit primii bani europeni din perioada 2014-2020.
”1,5 miliarde de euro pierduţi pentru aleşii locali şi mediul privat. Dezvoltarea economică a României, cea mai importantă parte a Programului de Guvernare, nu poate fi obţinută decât prin muncă asiduă, miniştri competenţi şi linişte guvernamentală. Sub mandatul actualului Prim-Ministru, Romania a acreditat Autorităţile de Management, a luat măsurile pentru îndeplinirea condiţionalităţilor ex-ante, a primit primii bani europeni din perioada 2014-2020. 2018 este cel mai important an, România poate pierde definitiv 1.5 miliarde euro din actualul exerciţiu. Orice zi pierdută este o crimă la adresa dezvoltării economice a României. Responsabilitatea actului de guvernare aparţine Prim-Ministrului şi echipei sale, orice decizie guvernamentală trebuie luată în interiorul Guvernului!”, afirmă Marius Nica.
Și ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, se declară încrezător că în cadrul Comitetului Executiv Naţional ”va fi luată o decizie înţeleaptă care va servi în mod obligatoriu interesul românilor de avea o guvernare solidă şi eficientă” şi le transmite colegilor săi că este nevoie de calm, responsabilitate şi unitate pentru a realiza munca pentru care au fost votaţi.
”O nouă schimbare, sinucidere pentru PSD”
Liderul PSD Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, spune că o nouă schimbare de guvern ar fi sinucidere politică pentru PSD, că o demisie a premierului sau o nouă moţiune de cenzură împotriva propriului Cabinet ar duce partidul din nou la mâna preşedintelui Klaus Iohannis şi la un vot în Parlament, ambele situaţii creatoare de incertitudini, şi că PSD trebuie să dea dovadă de responsabilitate şi să conştientizeze gravele prejudicii de imagine pe care le poate înregistra partidul, precum şi riscul aruncării ţării în instabilitate politică.
Adrian Ţuţuianu mai scrie, pe Facebook, că performanţele economice înregistrate în anul 2017, creşterile de salarii şi pensii şi alte lucruri bune ale guvernării au fost, în bună parte, anulate de conflictul intern şi că primarii, consiliile judeţene şi oamenii din judeţe au nevoie de un guvern care să le sprijine proiectele.
”România are nevoie de stabilitate pentru a continua să se dezvolte. Oamenii aşteaptă de la noi rezultate, locuri de muncă mai bine plătite, autostrăzi, şcoli, spitale etc. Nu cred că putem să o luăm mereu de la capăt din 6 în 6 luni. Ar fi sinucidere politică pentru Partidul Social Democrat o nouă schimbare de guvern. O demisie a Primului Ministru sau o nouă moţiune de cenzură împotriva propriului guvern ar duce partidul din nou la mâna preşedintelui Iohannis (pentru desemnarea premierului) şi la un vot în Parlament, ambele situaţii creatoare de incertitudini. De aceea, trebuie să dăm dovadă de responsabilitate şi să conştientizăm gravele prejudicii de imagine pe care le poate înregistra partidul, precum şi riscul aruncării ţării în instabilitate politică. Este datoria noastră să fim lucizi. Trebuie să strângem rândurile, să analizăm care este cea mai bună soluţie pe baza unei decizii colective şi democratice, făcând apel la toţi oamenii competenţi care pot da un plus actului de guvernare. Nu sunt de acord să sacrificăm partidul şi guvernarea pentru răfuielile şi ambiţiile personale ale unor lideri! Am fost şi rămân un om de partid. Militez pentru unitatea acestuia, diversitatea de opinii şi pentru luarea deciziilor în structurile statutare”, adaugă fostul ministru al Apărării.