Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


De ce vine Shinzo Abe în vizită oficială în România. Este primul premier nipon care face o vizită oficială la Bucureşti

abe_0.jpg

Sursa imaginii: 
RFI România (arhiva)

Premierul japonez sosește marți la București, însoţit de reprezentanţii a peste 30 de companii japoneze. Vizita face parte dintr-un turneu efectuat în Europa Centrală și de Est.

Este primul turneu pe care îl face un lider nipon în ţările baltice, dar şi în Bulgaria, Serbia şi România, în contextul în care Japonia încearcă să obţină sprijin pentru politica sa fermă faţă de Coreea de Nord, scrie AFP.

Premierul japonez va avea o întrevedere cu președintele Klaus Iohannis, în cadrul căreia vor fi discutate aspecte ce țin de stadiul și perspectivele relațiilor la nivel politic, economic și al securității dintre cele două state. Vizita lui Shinzo Abe coincide cu aniversarea a 5 ani de la convenirea Parteneriatului Reînnoit dintre România și Japonia. Nu este de altfel prima întrevedere pe care o au cei doi oficiali.

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul japonez Shinzo Abe au mai avut un dialog bilateral, la Adunarea Generală a ONU din 2015. Atunci, şeful statului român a participat la un dineu oferit premierul Japoniei în contextul campaniei de promovare a proiectului „Impact 10x10x10 for Women’s Empowerment“, arată caleaeuropeană.ro.

În vizita pe care o va face marţi la Bucureşti, premierul japonez va fi însoţit de reprezentanţii a peste 30 de companii japoneze deoarece Japonia încearcă să-şi consolideze prezenţa în această regiune unde China stabileşte rapid contacte.

Reprezentantul corporaţiei Mitsubishi va merge cu premierul japonez în toate cele şase ţări, iar cel al Fujitsu în cele trei state baltice şi în Bulgaria. În România, dar şi în Bulgaria şi în Serbia, se va deplasa şi reprezentantul NTT Data, filiala concernului NTT, specializat în servicii de telecomunicaţii. „Cele trei ţări baltice sunt centre logistice“, a comentat un alt diplomat, care vede în Estonia, Letonia şi Lituania o poartă de intrare a Uniunii Europene către pieţele din Rusia şi celelalte republici ale fostei Uniuni Sovietice. În schimb, „Europa de Sud-Est oferă o mână de lucru înalt calificată“, a adăugat el, referindu-se la Bulgaria, România şi Serbia.

De altfel cele şase ţări care urmează să fie vizitate de Shinzo Abe fac parte din grupul celor 16 state din Europa Centrală şi de Est şi din Balcani care desfăşoară un summit anual cu China, mai precizează AFP.

Administrația Prezidențială a anunțat că vizita face parte dintr-un turneu al acestuia în Europa Centrală și de Est, ce are scopul obținerii sprijinului țărilor din regiune pentru politica fermă adoptată de statul nipon față de Coreea de Nord. Vizita are loc în cadrul finalizării negocierilor pentru intrarea în vigoare a Tratatului de liber schimb între Uniunea Europeană şi Japonia, care va însemna, după cum estimează analiştii o creştere între 16-24% a exporturilor UE în Japonia.

JETA (Japan-EU Free Trade Agreement) înseamnă, în fapt, deschiderea celei mai mari pieţe de liber-schimb din lume, odată cu schimbarea fundamentală a condiţiilor comerciale ce privesc direct cele două zone, Japonia şi UE, care, împreună, reprezintă aproximativ 30% din economia mondială. Acordul de parteneriat strategic și Acordul de parteneriat economic sunt planificate spre semnare împreună în 2018, a mai spus Comisia. După finalizarea ultimelor detalii, Comisia va transmite acordul spre aprobare Parlamentului European și statelor membre ale UE, având ca scop intrarea sa în vigoare înainte de încheierea mandatului actual al Comisiei Europene (2019).

Bulgaria promite să sprijine Japonia pentru implementarea în avans a acordului de liber schimb cu UE

În cadrul turneului său în șase state europene, premierul japonez, Shinzo Abe, s-a întâlnit duminică, la Sofia, cu omologul său bulgar, Boiko Borisov, a cărui țară deține în acest semestru președinția Uniunii Europene. Cei doi șefi de guvern au convenit să își continue colaborarea pentru implementarea anticipată a acordului de liber schimb între Japonia și UE, informează Kyodo.

Abe și-a anunțat și intenția de a lansa o inițiativă de cooperare în sprijinul țărilor din vestul Balcanilor, afectate de războiul din fosta Iugoslavie și angajate în prezent în reforme în vederea aderării la Uniunea Europeană. Guvernul de la Tokyo urmează să desemneze un ambasador cu această misiune, pentru a ajuta Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Macedonia, Muntenegrul și Serbia să își atingă mai rapid obiectivul.

Cine este Shinzo Abe

Cel mai tânăr prim-ministru al Japoniei este şi premierul japonez care efectuează prima vizită în România de la Marea Unire.

Abe este cel mai longeviv premier din istoria Japoniei, aflându-se la cel de-al treilea cel mai lung mandat de prim-ministru, de la sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial, scrie BBC.

Măsurile fiscale, poreclite „Abenomics”  au fost un succes pentru creşterea PIB-ului , economia Japoniei accelerând după o lungă stagnare. Sub mandatul său, nivelul de şomaj a devenit cel mai mic din ultimele decenii, totuşi încă nu au crescut şi salariile odată cu creşterea exporturilor.