Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Premierul Mihai Tudose demisionează. PSD schimbă premierul după alte 6 luni

liviu_dragnea_si_mihai_tudose

liviu_dragnea_si_mihai_tudose_in_conferinta_de_presa.jpg
Image source: 
RFI România

Premierul Mihai Tudose ar urma să demisioneze din funcție, după ce PSD a decis să-i retragă sprijinul politic, spun surse politice citate de Mediafax și alte publicații centrale. Tudose:”Partidul a hotărât că e nevoie de un nou Guvern. CEc-ul m-a numit, CEx-ul a zis că e loc de mai bine”.

ACTUALIZARE: Premierul Mihai Tudose își dă demisia după ce a rămas fără sprijin  politic în ședința Comitetului Executiv al PSD. În aceste condiții, PSD schimbă premierul după alte 6 luni. Este o premieră: un partid care câștigă alegerile parlamentare schimbă doi premieri într-un singur an.

Mihai Tudose a declarat că a luat această decizie pentru că partidul a spus că e nevoie de un nou Guvern:

”Partidul a hotărât că e nevoie de un nou Guvern. CEx-ul m-a numit, CEx-ul a zis că e loc de mai bine. Nu voi asigura interimatul”, a spus Tudose.

Mihai Tudose a mai spus că nu va asigura interimatul şi că în acestă seară merge la Guvern pentru a-şi lua lucrurile. El a mai afirmat că urmează să vorbească cu preşedintele Iohannis.

"Nu voi asigura interimatul", a spus premierul, precizând că merge la Palatul Victoria pentru a-şi lua lucrurile.

Întrebat dacă a vorbit cu preşedintele Iohannis, el a răspuns: "Nu, acum voi vorbi".

El a mai spus că este vicepreşedinte al PSD şi că "înţelege" că locul nu îi este ameninţat. "Poate am şi eu vina mea”, a mai spus Tudose.

Întrebat ce îşi reproşează, el a răspuns: "Îmi reproşez că nu am făcut mai mulţi kilometri de autostradă, că nu am făcut mai multe spitale, dar vedeţi, astăzi am avut un eveniment fericit, o investiţie de 500 de milioane aproape. Plec cu fruntea sus, nu am închis anul prost, nu regret nimic, colegii au apreciat activitatea guvernamentală".

Ecaterina Andronescu, după CEx: Eu sper să fie bine pentru țară. Sper să punem un Guvern care să funcționeze. 

Marian Oprișan: Marile decizii politice se iau greu. Eu am fost minoritar în această seară. Am votat împotrivă. Nu cred că au fost reproșuri. Nu au fost chestiuni de substanță. Guvernul a mărit pensii, salarii. Lipsa de comunicare naște monștri.

Claudiu Manda a anunţat, luni seară, că mâine la ora 11.00 va avea loc o nouă şedinţă a Comitetului Executiv al PSD pentru a nominaliza noua propunere de premier.

”Avem în continuare majoritate şi sigur vom avea prim-ministru şi Guvern”, a susţinut Manda.

El şi-a exprimat convingerea că preşedintele Klaus Iohannis va face noua nominalizare de premier tot din partea PSD. 


Ședință cu scântei a Comitetului Executiv al PSD. Premierul Mihai Tudose ar urma să demisioneze după ce conducerea PSD a votat retragerea sprijinului pentru Guvern, anunță surse citate de Mediafax.

Mihai Tudose a spus în ședință că își va depune mandatul după ce a rămas fără sprijin politic.

Mediafax mai scrie că majoritatea membrilor Comitetului Executiv au cerut ca Mihai Tudose să își depună mandatul după tensiunile din ultima perioadă.

Ar fi fost momentul în care Mihai Tudose ar fi replicat că, dacă votul va fi de retragere a sprijinului, își va depune mandatul.

Guvernul condus de Mihai Tudose a fost instalat în funcție pe 29 iunie 2017, după ce Cabinetul Grindeanu a fost demis prin moțiune de cenzură votată chiar de PSD. Sorin Grindeanu a fost premier doar șase luni.