Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Liviu Dragnea: Cred că preşedintele nu e foarte fericit, dar cred că va respecta Constituţia

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni seară, că el crede că preşedintele Klaus Iohannis nu este foarte fericit, dar crede, de asemenea, că preşedintele va respecta Constituţia şi va desemna premier de la majoritate.

”Cred că preşedintele nu e foarte fericit de situaţia în care am ajuns, dar cred că preşedintele Iohannis va respecta Constituţia şi va numi premierul de la majoritate”, a declarat Liviu Dragnea, întrebat dacă nu se teme că preşedintele ar putea face desemnarea pentru noul premier de la alt partid.

Întrebat dacă PSD este pregătit în caz de declanşare a alegerilor anticipate, Dragnea a replicat: ”Noi suntem pregătiţi de alegeri oricând, dar nu cred că preşedintele se gândeşte la asta”.

 

În octombrie 2017, în contextul scandalului din PSD legat de remanierea lui Sevil Shaidehh şi a Rovanei Plumb, preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat de jurnalişti dacă va mai numi un premier PSD, în cazul în care acest guvern va pica.

Klaus Iohannis a spus atunci că s-ar mai gândi dacă ar mai accepta un premier din partea PSD.

Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament, prevede Constituţia.

Legea fundamentală mai prevede că, după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

Dragnea: Eu nu voi face mâine nicio propunere de premier

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a mai declarant că se pare că el are ”mână proastă” şi, prin urmare, la Comitetul Executiv Naţional (CExN) de mâine, în care se va stabili nominalizarea de premier a partidului, nu va face nicio propunere.

“Le-am spus colegilor mei astăzi că eu nu voi face nicio propunere. Prima dată, la Sorin Grindeanu, eu am făcut propunerea, ei au votat-o. La Tudose am avut o discuţie cu fiecare în parte, pe cine ar vede, pe cine n-ar vede. Mâine eu nu voi face nicio propunere… Au fost colegi care au votat ]mpotriva lui Tudose în vară și acum l-au susținut”.

Liderul PSD a mai spus că la CExN de mâine nu vor pleca până nu iese fum alb.

”Sigur vor fi mai multe variante în discuţie”, a susţinut Dragnea.

El a mai declarat că ar trebui menţinută actuala structură a Guvernului.

“Eu îmi voi asuma votul de mâine după ce se vor discuta mai multe propuneri…I-am încurajat să se gândească bine în seara asta.”