Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Cum au abolit iranienii monarhia în 1979

revolutie_iran.jpg

Revoluționarii dărâmă o statuie a șahului din Teheran, în timpul revoluției din 1979
Sursa imaginii: 
Wikipedia / public domain

În 16 ianuarie 1979, se sfârșea una dintre cele mai glorioase și mai controversate domnii din istoria Iranului. Șahinșahul Mohammad Reza Pahlavi era nevoie să plece în exil, iar locul Familiei Imperiale era luat de liderii religioși ai Republicii Islamice Iran. Însă zilele trecute, sute de mii de oameni au protestat pe străzile orașelor din Iran cu fotografia fiului șahinșahului în mâini. Pentru mulți iranieni, epoca șahinșahului a fost una în care economia era mai prosperă, iar regimul politic mai puțin opresiv decât azi.

Mohammad Reza Pahlavi s-a născut în anul 1919. Era fiului generalului Reza Pahlavi, care în 1925, a reușit să alunge dinastia cu origini turcești care conducea Iranul și s-a proclamat șah. Mohammad Reza Pahlavi a primit titlul de principe moștenitor. Tatăl său i-a oferit o educație rigidă, iar tânărul prinț iranian a fost puternic influențat de misticismul mamei sale. Mohammad Reza Pahlavi a fost trimis la studii în Europa, la Institutul Le Rosey din Elveția, unde a învățat limba franceză și unde a devenit un mare admirator al Franței. Întors în Iran, a studiat la Academia Militară și a fost promovat ofițer.

La izbucnirea Celui de-al Doilea Război Mondial, Iranul se afla în tabăra simpatizanților Germaniei naziste, astfel că britanicii și sovieticii au invadat această țară. Reza Pahlavi a fost obligat să abdice în 1941, iar pe tron a fost instalat fiul său, cu titlul de șah. Iranul a devenit una dintre căile de comunicație între aliații occidentali și URSS, iar Stalin, Roosevelt și Churchill s-au întâlnit în 1943 la Teheran pentru a decide soarta lumii de după război.

Anumite părți ale Iranului se aflau sub controlul comuniștilor, însă, în iunie 1946, Armata Roșie s-a retras din Iran. Mohammad Reza Pahlavi a recăpătat controlul asupra unei țări sărăcite de război. În anii 1950, singura soluție găsită de consilierii șahului pentru a reduce sărăcia a fost naționalizarea industriei petroliere, aflată până atunci în mâinile britanicilor. Au urmat mari tulburări sociale, care s-au soldat cu reorientarea Iranului spre Franța și Marea Britanie.

Șahul Iranului a adus la putere o elită educată în Occident. Iranul s-a modernizat rapid, s-a deschis influențelor occidentale, iar bogăția oferită de petrol i-a permis șahului să creeze o armată modernă și puternică. Modernizarea l-a adus în conflict în 1962 cu clerul radical musulman șiit. În 1963, șahul a proclamat Revoluția Albă și a accelerat modernizarea țării. În 1967, Mohammad Reza Pahlavi a fost încoronat șahinșah, adică Rege al Regilor sau împărat și a început să pună un accent tot mai mare pe moștenirea persană.

Creșterea economică a Iranului era similară celei a Coreei de Sud sau a Taiwanului, însă regimul șahului era tot mai detestat din cauza faptului că devenea tot mai autoritar. Șahinșahul s-a îmbolnăvit de cancer tocmai pe când puterea sa ajunsese la apogeu. A dispărut din viața publică, pentru a se trata de boală, iar acest lucru a încurajat izbucnirea protestelor în 1977.

În 1978, el a încercat să introducă noi reforme, însă, în cele din urmă, a fost nevoit să plece din țară. Monarhia a fost abolită în februarie 1979. Șahinșahul a murit în exil în Egipt și a fost înmormântat într-una din cele mai importante moschei din Cairo. Fiul său, Reza Pahlavi, a rămas însă simbolul opoziției față de regimul islamic de la Teheran, iar acum de numele său se leagă speranțele iranierilor care vor restaurarea monarhiei.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Rubrica Pagina de istorie din 16 ianuarie 2018