Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: 18 ani de la moartea lui Ion Rațiu

ratiu_bun.jpg

Image source: 
Facebook

În 17 ianuarie 2000, la Londra, se stingea din viață marele om politic Ion Rațiu. El a fost unul dintre cei mai importanți lideri ai exilului românesc, care s-a opus în egală măsură totalitarismului de dreapta și celui de stânga. Întors în țară imediat după căderea comunismului, Ion Rațiu a devenit o figură emblematică a Opoziției democratice. Visul său a fost ca România să devină o monarhie constituțională parlamentară integrată în NATO și în Uniunea Europeană.

Exact acum 18 ani se încheia lupta marelui om politic Ion Rațiu. El s-a stins din viață la Londra, însă a dorit să fie înmormântat în orașul său natal, Turda, căruia i-a dus dorul de-a lungul celor cinci decenii de exil.

Ion Rațiu s-a născut la Turda în anul 1917, într-una dintre cele mai ilustre familii românești din Transilvania. Unchiul său, Ioan Rațiu, fusese liderul mișcării memorandiste din Transilvania, de la la sfârșitul secolului XIX. Familia Rațiu de Noșlac se înrudea prin alianță cu personalități precum Simion Bărnuțiu, Iuliu Coroianu, Iuliu Maniu sau Ion Codru Drăgușanu. Tatăl lui, Augustin Rațiu, a fost primar al orașului Turda și un avocat renumit.

Ion Rațiu a urmat cursurile Facultății de Drept din Cluj, pe care a absolvit-o în anul 1938. În anul 1940, a fost numit consilier la Legația României la Londra, condusă de unchiul său, Viorel Tilea. În momentul instaurării dictaturii legionare, Viorel Tilea, Ion Rațiu și mai mulți angajați ai Legației României la Londra au demisionat pentru că se opuneau regimului de extrema dreaptă de la București și au cerut azil politic în Anglia.

Ion Rațiu a început să colaboreze cu BBC și a devenit student în economie al Universității din Cambridge, pe care absolvit-o în 1943. El a făcut parte din Comitetul Național Român condus de Viorel Tilea, o organizație care se pronunța pentru retragerea României din alianța cu Germania nazistă și pentru alierea cu Marea Britanie și cu Statele Unite ale Americii.

După Cel de-al Doilea Război Mondial, Ion Rațiu a vrut să revină în țară, pentru a candida din partea PNȚ la alegerile din 1946, însă liderul PNȚ, Iuliu Maniu, i-a cerut să rămână în Anglia, unde contactele lui Rațiu puteau fi utile României. A rămas, într-adevăr, în Marea Britanie, unde a devenit un militant activ împotriva comunismului. Printre altele, el a reluat colaborarea cu BBC și a fondat o agenție de presă, Free Romanian Press, care își asumase misiunea de a informa cancelariile și redacțiile occidentale asupra dictaturii instaurate în România. De asemenea, a scris mai multe cărți în care denunța comunismul.

Ion Rațiu a intrat cu mare succes și în afaceri imobiliare și în transport, dar nu și-a abandonat activitatea de jurnalist. A activat în organizațiile refugiaților din Europa de Est și s-a numărat printre fondatorii Amnesty International. Ion Rațiu a fost unul dintre colaboratorii Regelui Mihai I, iar în anul 1984 a reușit să organizeze primul congres mondial al românilor liberi și a fondat Uniunea Mondială a Românilor Liberi, cea mai importantă organizație a exilului democratic.

A fost o muncă titanică, explica Ion Rațiu într-un interviu difuzat de Radio Europa Liberă, din care redăm mai jos un fragment: 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 17 ianuarie 2018
1014