Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Preşedintele Klaus Iohannis face declaraţii la 17.30. Pe cine va desemna premier?

consultari_presedinte_iohannis_partide_dragnea.jpg

Președintele României, Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a avut miercuri la Cotroceni consultări cu partidele parlamentare, în vederea desemnării unui nou premier. Şeful PSD, Liviu Dragnea, a declarat după discuţii că i-a prezentat preşedintelui propunerea ca Viorica Dăncilă să fie premier, precum şi susţinerea de care aceasta beneficiază. Opoziţia cere alegeri anticipate.

ACTUALIZARE 5: Preşedintele Klaus Iohannis face declaraţii la ora 17.30.

 

ACTUALIZARE 4: Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, despre Viorica Dăncilă: ”Noi am sus că nu o cunoaştem, nu avem argumente nici pro, nici contra. Nu am văzut-o, nu ştim ce gândeşte, nu ştim ce vrea să facă (...). Nu avem prejudecăţi, deci nu putem spune nu, dar nu o cunoaştem, deci nu putem spune da”.

Kelemen Hunor spune că dacă preşedintele Klaus Iohannis o desemnează pe Viorica Dăncilă, UDMR va avea o discuţie cu aceasta: ”Dacă doreşte să aibă voturile noastre, probabil va cere o întâlnire. Ieri, când am vorbit cu preşedintele Liviu Dragnea, m-a sunat şi mi-a spus decizia lor, i-am spus că dacă va fi nominalizată şi vor voturile noastre, va trebui să avem o discuţie”.

 

ACTUALIZARE 3: Preşedintele PMP, Traian Băsescu, spune că guvernarea este catastrofală şi nu trebuie să continue. El îi propune pentru funcţia de premier pe Siegfried Mureşan şi Eugen Tomac. "Eu am susţinut în faţa preşedintelui că PSD nu merită şi nu trebuie să mai continue la guvernare", a spus Traian Băsescu, după consultările cu şeful statului de la Palatul Cotroceni.

 

ACTUALIZARE 2: Preşedintele USR, Dan Barna: "Este o miză importantă pentru România numirea unui premier non-PSD. Ne-am exprimat susţinerea pentru un astfel de Guvern, în măsura în care preşedintele va decide să numească un astfel de premier şi acesta va reuşi să genereze o susţinere în Parlament (...). Noi am accentuat faptul că soluţia decentă pe care România o are în faţă este aceea a alegerilor anticipate, este însă dificil de ajuns acolo şi de aceea primul pas ar fi nominalizarea unui premier non-PSD".

 

ACTUALIZARE 1: Preşedintele PNL, Ludovic Orban: ”Am prezentat poziţia PNL, decizia de a nu participa la nici o formulă de Guvern care cuprinde PSD, de a vota împotriva oricărei formule de Guvern care conţine PSD. Opţiunea pe care am exprimat-o este provocarea de alegeri anticipate. Considerăm că opţiunile populaţiei de azi nu mai au nici o legătură cu cele exprimate în alegerile din 2016”.

 

Preşedintele Klaus Iohannis primeşte la Cotroceni delegaţia PSD-ALDE (Foto: site Preşedinţie)

Preşedintele Klaus Iohannis primeşte la Cotroceni delegaţia PSD-ALDE (Foto: site Preşedinţie)

Liviu Dragnea spune că s-a discutat şi despre faptul că şi ieri şi astăzi a avut mai multe discuţii cu Viorica Dăncilă, despre angajamentul de a respecta programul de guvernare, prezentându-i şefului statului câteva dintre obiectivele acesteia.

Liderul PSD i-a spus şefului statului şi care sunt calităţile umane ale Vioricăi Dăncilă: "o doamnă neconflictuală, care a avut relaţii bune cu absolut toată lumea", cu o comunicare corectă, decentă şi echilibrată.

„Preşedintele României a luat act de ceea ce i-am spus noi, ne-a transmis că doreşte să nu se prelungească această situaţie şi să avem un Guvern cât mai repede. Va lua o decizie, nu ştim dacă azi sau mâine. Normal, va asculta şi alte partide şi va analiza serios propunerile, înainte de a lua o decizie. Noi sperăm să accepte propunerea cu doamna Viorica Dăncilă. Suntem pregătiţi să convocăm Parlamentul în sesiune extraordinară pentru a începe audierile de miniştri, pentru a vota programul de guvernare şi Cabinetul”, a declarat Liviu Dragnea la finalul consultărilor.