Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Indira Gandhi ”doamna de fier” a Indiei

indira_gandhi.jpg

Image source: 
Wikipedia / public domain

În data de 19 ianuarie 1966, în politica din India era înregistrată o premieră absolută: o femeie devenea prim-ministru. Era vorba de Indira Gandhi, despre care, inițial, unii dintre aliații săi politici au crezut că ea va fi ușor de manipulat și că nu va exercita vreo putere reală. Realitatea însă le-a contrazis așteptările.

Indira Gandhi a venit pe lume în familia Nehru, din casta brahmanilor. Tatăl său, Jawaharlal Nehru, era unul dintre liderii marcanți ai partidului numit Congresul Național Indian, care milita pentru independența față de Marea Britanie. Indira Gandhi a fost trimisă să studieze la școli bune din India, precum și la Universitatea Oxford, însă, din cauza rezultatelor școlare mediocre, nu a reușit să termine universitatea. În acea perioadă l-a cunoscut pe Feroze Gandhi, un tânăr politician indian, cu care s-a căsătorit în 1942 și cu care a avut doi fii.

Indira Gandhi s-a remarcat în plan public în 1947, cu ocazia separării Pakistanului de India, când milioane de hinduși s-au refugiat de pe teritoriul pakistanez. Indira Gandhi s-a implicat în organizarea taberelor de refugiați și a serviciilor sanitare pentru aceștia. Indira Gandhi s-a implicat în 1952 atât în campania electorală a tatălui ei, care a fost reales și a primit un nou mandat de prim-ministru, cât și în cea a soțului ei, care a devenit parlamentar.

În 1962, Indira a devenit lideră a Congresului Național Indian, dar nu a participat la alegerile parlamentare, ci și-a susținut tatăl, care a fost reales. Doi ani mai târziu, Nehru a murit, iar noul premier al Indiei, Bahadus Shastri, i-a cerut Indirei Gandhi să devină ministru al Informației.

În 1965, la scurtă vreme după un nou conflict între India și Pakistan, a murit și Bahadur Shastri, iar Indira Gandhi a devenit prim-ministru în 1966. Mulți politicieni indieni au considerat că ea va fi ușor de manipulat, dar Indira Gandhi s-a dovedit a fi o adevărată doamnă de fier.

 În 1971, pe fondul escaladării, din nou, a tensiunilor dintre India și Pakistan, Statele Unite ale Americii au trimis în Golful Bengal o flotă numeroasă, pentru a intimida India și pentru a proteja Pakistanul. Indira Gandhi a încheiat, în acest context, un tratat de prietenie cu URSS, cu ajutorul căruia a neutralizat amenințarea americană. Ea a câștigat noul război cu Pakistanul, dar a făcut chiar mai mult decât atât... Pentru că era îngrijorată de ascensiunea Chinei, a decis să transforme India într-o putere nucleară, iar primul test nuclear indian a fost efectuat cu succes în 1974.

În acea perioadă, Indira Gandhi a devenit tot mai autoritară și s-a îndepărtat de vechii săi aliați. În 1975, a luat măsuri dure împotriva opoziției și i-a arestat chiar și pe unii dintre eroii luptei pentru independență. În aceste condiții, ea a pierdut alegerile din 1977.

Indira Gandhi devenise o persoană controversată, adulată și urâtă în egală măsură. În 31 octombrie 1984, ea a fost asasinată de doi dintre bodyguarzii săi. Valul de emoție care a cuprins India l-a propulsat pe fiul său, Rajiv Gandhi, în fotoliul de prim-ministru indian. El a condus guvernul indian până în 1991, când a fost, la rândul său, asasinat de separatiștii din provincia Tamil.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 19 ianuarie 2018
962