Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Spania refuză categoric revenirea lui Puigdemont la conducerea Cataloniei

Autoritățile de la Madrid refuză ideea ca fostul lider catalan Carles Puigdemont să revină la conducerea provinciei spaniole. Precizarea vine în contextul în care preşedintele demis al Cataloniei aflat la Bruxelle a declarat că poate conduce regiunea din exil.

”Carles Puigdemont nu va reveni la conducerea regiunii Catalonia”, a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al guvernului spaniol, care a precizat că Madridul va continua să conducă direct regiunea atâta timp cât va fi necesar.

Întrebat dacă Puigdemont ar putea merge mai departe cu planul lui de a fi ales din nou preşedinte al Cataloniei şi să conducă regiunea de la Bruxelles, unde se află de mai multe săptămâni, oficialul spaniol a fost tranșant: „Nu se va întâmpla asta. Singura legitimitate o are articolul 155 din Constituţie”.

Purtătorul de cuvânt al guvernului de la Madrid a declarat în plus că, dacă situaţia rămâne blocată cum este în momentul de faţă, vor fi noi alegeri în Catalonia. „Nu asta vrem, dar asta se va întâmpla dacă ei (naţionaliştii, n.r.) acţiunează în afara legii”, a spus oficialul.

Carles Puigdemont, preşedintele demis al Cataloniei, a declarat că poate conduce regiunea în continuare de la Bruxelles, bazându-se pe facilitățile oferite de tehnologie.

Puigdemont poate fi arestat, dacă revine în Spania, unde este acuzat de revoltă şi de abuz privind folosirea fondurilor publice, după tentativa eșuată a Cataloniei de a-și declara independența față de Spania.