
Politică
Congresul social-democraţilor pentru reeditarea coaliţiei cu Merkel
merkel_alegeri.jpg

Congresul extraordinar al Partidului Social-Democrat (SPD) din Germania s-a pronunţat pentru începerea consultărilor cu Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi Uniunea Creştin-Socială – bavareză (CSU) în vederea formării unei mari coaliţii de guvernare.
Doar 362 de delegaţi au votat cu „da”, 279 cu „nu”, iar unul singur s-a abţinut de la vot. Faptul că delegaţii reuniţi la Bonn au votat într-o proporţie de 56 la sută pentru începerea negocierilor cu partidele conservatoare, arată fragilitatea partidului condus de Martin Schulz. În acelaşi timp, votul exprimă nemulţumirea unei mari părţi a partidului faţă de continuarea unei alianţe pe care liderul formaţiunii a exclus-o categoric după alegerile generale din septembrie.
Dacă delegaţii ar fi votat contra începerii negocierilor, asta ar fi însemnat nu numai sfîrşitul politic al lui Schulz în fruntea partidului, dar şi sfîrşitul pentru întreaga conducere federală a social-democraţilor.
Schulz a încercat în ultimele zile să-şi convingă partidul să nu se opună negocierilor.
A făcut-o şi duminică la Bonn, descriind o viitoare alianţă ca „o cale mai curajoasă”. Într-o viitoare coaliţie, spunea Schulz, „putem demonstra că sîntem în stare să impunem acolo ceva bun pentru oamenii din această ţară şi pentru cei din Europa”.
Cei mai vehemenţi critici ai liniei lui Schulz au fost reprezentanţii tineretului social-democrat, care au reproşat liderului că o viitoare alianţă afectează credibilitatea partidului.
Şeful tineretului, Kevin Kühnert, a primit cu mari rezerve anunţul conducerii, făcut la congres, că în cursul viitoarelor negocieri se va insista asupra unor modificări, stabilite în acordul cadru, încheiat cu conservatorii în care s-au definit liniile directoare în vederea tratativelor pentru semnarea unei alianţe de guvernare.
Cancelara Angela Merkel a salutat decizia congresului.
În acelaşi timp, ea a respins orice modificare a acordului cuprins într-un document comun în care au şi fost sintetizate punctele asupra cărora s-au înţeles viitorii coaliţionari.
Partidele care urmează să intre în viitoarea alianţă s-au înţeles asupra rezolvării unor probleme sociale, a celor din domeniul învăţămîntului, digitalizării, migraţiei şi politicii europene. Astfel, au stabilit o creştere a alocaţiilor pentru copii şi reducerea taxei de solidaritate (introdusă după unificare şi destinată reconstrucţiei Germaniei răsăritene). Contribuţiile la asigurarea medicală vor reveni într-o proporţie de 50 la sută angajatorilor şi angajaţilor. Totodată, coaliţionarii s-au înţeles asupra numărului de persoane care vor fi acceptate în cadrul proiectului de reunificare a familiilor de migranţi despărţiţi. Se vorbeşte despre acceptarea lunară de 1.000 de reunificări. Cota anuală de refugiaţi, se mai spune în documentul citat, să nu depăşească numărul de 180.000-220.000 de persoane pe an.
Conducerea social-democrată va trebui acum să convingă şi baza partidului să accepte intrarea într-o mare coaliţie. Într-un referendum intern de partid, baza va avea ultimul cuvînt de spus. Dacă votul iese negativ, atunci vor trebui să se organizaze alegeri anticipate.