Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Conducerea PSD va definitiva la sfârșitul săptămânii componența viitorului Guvern Dăncilă

dragnea_si_dancila.png

Image source: 
Sursă foto: captură video

Conducerea PSD amână pentru vineri luarea unei decizii privind componența viitorului Guvern condus de Viorica Dăncilă. Inițial, ședința pentru definitivarea listei urma să aibă loc luni. Structura cabinetului rămâne aceeași: 28 de portofolii, inclusiv cele conduse de miniștri delegați.

UPDATE: Componenţa Cabinetului condus de premierul desemnat Viorica Dăncilă va fi adoptată vineri, prin vot, de conducerea PSD, a anunţat preşedintele partidului, Liviu Dragnea.

Conducerea PSD amână discuțiile privind componența viitorului Guvern condus de Viorica Dăncilă. Social-democrații nu s-ar fi înțeles pe unele portofolii a spus liderul PSD Tulcea, Horia Teodorescu.

În ședința de astăzi a Comitetului Executiv, care începe la ora 16.00,  ar urma să se discute de programul de guvernare.

O altă ședință a Comitetului ar urma să aibă loc vineri, pentru a se stabili componența Guvernului, scrie news.ro.

Ce se știe până acum? Structura cabinetului rămâne aceeași: 28 de portofolii, inclusiv cele conduse de miniștri delegați, a declarat aseară primarul Capitalei, Gabriela Firea, care este și vicepreședinte al PSD.

Firea a mai precizat că aproximativ o treime din guvern se va împrospăta.

Așadar, cei mai mulți dintre miniștrii Guvernului Tudose ar urma să-și păstreze funcțiile și în Guvernul Dăncilă. Vor fi înlocuiți cei care l-au susținut pe fostul premier Tudose, dar și cei apropiați ai vicepremierului Marcel Ciolacu.

E vorba, între altele, de schimbări la ministerele Transporturilor, Turismului, Culturii și la Fondurile Europene – unde ministrul Marius Nica a demisionat încă de vineri.

La Transporturi, în locul lui Felix Stroe, ar putea reveni Răzvan Cuc – la câteva luni după ce a demisionat în urma criticilor dure venite din partea lui Mihai Tudose. În calcul la Transporturi, scrie News.ro, este luat și deputatul PSD Sorin Bota, fost secretar de stat în minister în mandatul lui Miron Mitrea.

Eugen Teodorovici, susținut de PSD Tulcea, ar putea prelua ministerul Fondurilor Europene. Inițial, a fost luat în calcul și pentru Ministerul de Finanțe, dar e posibil ca actualul șef, Ionuț Mișa, să rămână în funcție.

Pentru șefia Fondurilor Europene era vehiculat și numele Rovanei Plumb, care a demisionat din această funcție ca urmare a dosarului penal Belina. Rovana Plumb, în cazul căreia parlamentarii au respins cererea DNA de urmărire penală, s-ar putea întoarce însă în Guvern și ar putea prelua postul de vicepremier fără portofoliu deţinut acum de Marcel Ciolacu.

La Cultură, post deținut de Lucian Romaşcanu, sunt mai multe variante. Între altele, înlocuirea cu Ionuț Vulpescu ori numirea actorului George Ivașcu – potrivit site-ului știripesruse.

Alte modificări: la Sănătate Rodica Nassar ar putea veni în locului lui Florian Bodog, la Educație ar putea reveni Ecaterina Andronescu în locul lui Liviu Pop.

Printre miniștrii PSD care își vor păstra funcțiile se află Paul Stănescu la Dezvoltare, Carmen Dan la Interne, Olguţa Vasilescu la Muncă ori Mihai Fifor la Apărare.

ALDE își păstrează deținătorii portofoliilor, inclusiv Tudorel Toader la Justiție. Nu e clar dacă lista va fi definitivată astăzi. Cert este că votul de învestitură al Guvernului Dăncilă va avea loc pe 29 ianuarie.