Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Proiect controversat al unui deputat PSD. Expert: „O astfel de propunere poate să creeze abuzuri”

Proiect deputat PSD Expert abuzuri.jpg

Închisoare pentru persoanele care nu se prezintă la audieri în comisiile parlamentare de anchetă (Sursa foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Închisoare pentru persoanele care nu se prezintă la audieri în comisiile parlamentare de anchetă (Sursa foto: RFI/Cosmin Ruscior)

Persoanele care refuză să se prezinte la audieri într-o comisie parlamentară de anchetă riscă până la trei luni de închisoare sau o amendă penală de zece mii de lei. De asemenea, ele nu vor putea ocupa funcţii publice timp de trei ani. Aceste prevederi figurează într-un proiect de lege iniţiat de deputatul PSD Oana Florea, preşedintele comisiei speciale de anchetă privind alegerile din 2009. E vorba de aceeaşi comisie la care şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a refuzat să meargă pentru audieri, provocând nemulţumirea parlamentarilor Puterii.

Proiectul de lege anunţat de PSD este periculos, pentru că poate da naştere unor abuzuri, spune la RFI Septimius Pârvu, coordonator de proiecte la Expert Forum: „Este probabil o măsură disproporţionată să sancţionezi cu infracţiune refuzul de a te prezenta la această comisie. Pe lângă infracţiunea propriu-zisă care poate fi sancţionată fie cu închisoarea, din ce am văzut, fie cu amendă penală, se mai adaugă şi trei ani în care persoana respectivă are interdicţie de a ocupa o funcţie publică, ceea ce evident este mult disproporţionat”.

„Dacă ne uităm în propunere, acolo se specifică faptul că orice persoană care refuză poate fi sancţionată, dar dacă ne uităm totuşi în ceea ce se prevede în primul rând în Constituţie şi există şi nişte decizii ale CCR pe această temă, trebuie să separăm un pic lucrurile, pentru că sunt persoane care prin natura funcţiei lucrează într-o instituţie care este sub control parlamentar şi atunci vorbim despre o situaţie în care aceste persoane ar trebui să se prezinte, dar sunt foarte multe alte categorii care nu se află sub controlul parlamentar, de exemplu judecătorii sau procurorii. Pot fi invitaţi ca simpli cetăţeni. Însă în momentul în care inviţi un judecător sau un procuror şi acesta refuză să se prezinte, cred că avem deja o problemă în primul rând pornind de la ideea de separaţie a puterilor. Deci o astfel de propunere poate să creeze abuzuri”, consideră Septimius Pârvu.

 
Septimius Pârvu, despre proiectul deputatului PSD Oana Florea