Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Erdogan luptă pe toate fronturile cu milițiile kurde. Ofensivă de amploare în nordul Siriei, arestări în Turcia

erdogan.jpg

Sursa imaginii: 
rfi.fr

A treia zi a ofensivei Ankarei împotriva milițiilor kurde din Afrin, în nordul Siriei, în condițiile în care zeci de mandate de arestare au fost emise în Turcia în legătură cu această operațiune, pentru "propagandă teroristă". Tancuri și militari turci au pătruns duminică în regiunea Afrin, pentru a alunga milițiile YPG, în ofensiva denumită "Ramura de măslin".

Potrivit agenției de stat Anadolu, armata turcă a distrus în noaptea de duminică spre luni două poziții ale YPG din care au fost lansate rachete asupra orașului turc Reyhanli, ucigând o persoană și rănind alte 46.

YPG reprezintă principala componenta a unei coalțtii arabo-kurde, FDS, susținută de Washington în lupta împotriva grupărilor jihadiste, în special a Statului Islamic (SI).
Prin lansarea acestei ofensive, președintele Recep Tayyip Erdogan și-a asumat riscul de a provoca furia aliatului său american, dar primele reacții ale Washingtonului s-au dovedit reâinute.

 Statele Unite au cerut duminică Turciei să "dea dovadă de reținere", dar ministrul Apărării, Jim Mattis, a afirmat că Ankara a avertizat Washingtonul înainte de lansarea acestei ofensive și că preocupările turcilor legate de securitate sunt "legitime".

Franța a adoptat un ton mai ferm, cerând Ankarai să pună capăt ofensivei și solicitând Consiliului de Securitate al ONU o reuniune de urgență, care va avea loc luni cu ușile închise.
Președintele sirian Bashar al-Assad a condamnat duminică operațiunea turcă, acuzând Ankara că "susține terorismul".

Specialista în civilizație islamică, Laura Sitaru, spune că în ciuda presiunii internaționale , Erdogan nu va renunța ușor la acțiunea armată.

 
Specialista in civilizatie islamica, Laura Sitaru