Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Judecătoria Chișinău: Traian Băsescu rămâne fără cetățenia R.Moldova

basescu_moldova_2.jpg

Traian Băsescu
Traian Băsescu

Fostul președinte al României, Traian Băsescu rămâne fără cetățenia R.Moldova. Luni, magistrații Judecătoriei Chișinău au respins cererea lui Băsescu privind anularea decretului de retragere a cetățeniei R.Moldova, semnat de președintele moldovean, Igor Dodon.

După pronunțarea hotărârii judecătorești, fostul lider de la Cotroceni, Traian Băsescu, prezent la Chișinău, a refuzat să comenteze decizia instanței. ”Urmează să mă consult cu avocatul și după aceasta vom decide dacă vom contesta sau nu hotărârea la Curtea de Apel. Nu am ce comenta. Cererea a fost respinsă. Nu-mi este clar care sunt motivele, dar e hotărârea instanței de judecată și trebuie respectată”, a declarat Băsescu.

Între timp, Andrei Bivol, avocatul fostului președinte al României, a calificat decizia magistraților ca fiind nefondată și ilegală. ”Igor Dodon a încercat în mod flagrant să retragă cetățenia, în lipsa unei decizii a Ministerului de Interne și a Serviciului de Informații și Securitate. Faptul că atunci când a primit cetățenia, Traian Băsescu ar fi ascuns că figura în mai multe dosare de urmărire penală, este un argument inconsistent pentru că erau fapte cunoscute, iar președintele Nicolae Timofti cunoștea acest lucru”, spune Andrei Bivol.

Pe de altă parte, Maxim Lebedinschi, avocatul președintelui moldovean, a menționat că decizia instanței este una legală. „A fost încălcată procedura de obținere a cetățeniei. La retragerea cetățeniei au stat temeiuri juridice și anume faptul că la momentul dobândirii acesteia Băsescu a ascuns că se află sub urmărire penală, însă legislația țării noastre prevede că persoanele aflate sub urmărire penală nu pot dobândi cetățenia Republicii Moldova. Deja reclamantul va decide dacă va ataca sau nu hotărârea instanței”, a afirmat Lebedinschi, citat de realitatea.md.

Amintim, la 3 ianuarie 2017, Igor Dodon a semnat decretul privind retragerea cetățeniei R.Moldova lui Traian Băsescu. Dodon spunea că prin acest decret va repara încălcarea legii, comisă de ex-președintele R.Moldova. Fostul lider de la Cotroceni a contestat decretul în instanță. Curtea Supremă de Justiție a remis dosarul Judecătoriei Chișinău, precizând că nu ține de competența sa examinarea acestui dosar.  

La 3 noiembrie 2016, când a depus jurământul pentru a obține cetățenia R.Moldova, Traian Băsescu spunea că este mândru că și-a îndeplinit visul de a avea ”cetățenie valabilă pe tot teritoriul de la frontiera de Vest până la Nistru şi puţin dincolo de Nistru”. Pentru prima ca și cetățean al R.Moldova, Traian Băsescu a fost la Chișinău, la 26 noiembrie, la o întâlnire electorală. La alegerile prezidențiale din R.Moldova, Traian Băsescu a votat pentru Maia Sandu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate.

Cererea de obținere a cetățeniei Republicii Moldova a fost depusă de către fostul președinte al României și soția sa la 10 martie 2016. ”Solicitanții au făcut referire la art. 24, alin 2 din Legea cetățeniei Republicii Moldova care statuează că în interesele republicii și în cazuri exceptionale, cetățenii unor alte state pot deveni și cetățeni ai Republicii Moldova, prin decret al Președintelui Republicii Moldova”.