Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Comisia Europeană avertizează Parlamentul României cu privire la legile justiției

p035957000102-896172.jpg

juncker si Timmermans
Jean-Claude Juncker si Frans Timmermans
Sursa imaginii: 
@European Communities

Un nou avertisment al Comisiei Europene către Parlamentul de la București cu privire la legile justiției. Executivul european cere Parlamentului să regândească întregul proces. Informațiile apar într-o declarație comună de presă, susținută de preşedintele şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker şi Frans Timmermans

Frans Timmermans se arată îngrijorat de acțiunile Parlamentului privind legile justiției și îi cere acestuia să regândească întregul proces.

El face referire la recomandările făcute deja în raportul MCV publicat de Comisie în luna noiembrie 2017 și-i cere Parlamentului să readucă dezbaterea în liniile propuse de Bruxelles.

Bruxelles avertizează din nou împotriva unui regres și spune că se va uita cu mare atenție la amendamentele finale codurilor penale.   

”Urmărim cu îngrijorare evoluţiile recente din România. Independenţa sistemului judiciar românesc şi capacitatea sa de a combate în mod eficace corupţia constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene”, se arată în declaraţia comună semnată de preşedintele şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker şi Frans Timmermans..

Juncker şi Timmermans amintesc că o condiţie esenţială pentru a putea renunţa treptat la mecanismul de cooperare şi de verificare (MCV) este ca progresele realizate până acum în cadrul acestuia să fie ireversibile.

”Potrivit ultimului raport privind MCV, legile justiţiei reprezintă un test important cu privire la măsura în care interesele legitime ale părţilor interesate din sistemul judiciar şi ale altor părţi interesate au ocazia să fie exprimate şi sunt luate suficient în considerare în cadrul deciziilor finale. Evenimentele de până acum nu au contribuit cu nimic la rezolvarea acestor preocupări. Comisia face apel la Parlamentul României să regândească acţiunile propuse, să lanseze dezbaterea conform recomandărilor Comisiei şi să construiască un consens la scară largă cu privire la calea de urmat. Comisia îşi reafirmă disponibilitatea de a coopera şi de a sprijini autorităţile române în acest proces. Comisia avertizează din nou cu privire la pericolul regresării şi va analiza în detaliu modificările finale aduse legii justiţiei, codurilor penale şi legilor privind conflictul de interese şi corupţia pentru a stabili impactul acestora asupra eforturilor de garantare a independenţei sistemului judiciar şi de combatere a corupţiei”, subliniază Juncker şi Timmermans.

 

 

 

 
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan