Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Duma de Stat a Rusiei condamnă R.Moldova pentru legea anti-propagandă

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Duma de Stat a Federației Ruse a adoptat, miercuri, o Declarație cu privire la inadmisibilitatea discriminării mass-media ruse în Republica Moldova, după ce Parlamentul moldovean a luat o serie de măsuri privind securizarea spațiului informațional al țării. Pe de altă parte, un grup de deputați moldoveni a înregistrat un proiect de Declarație prin care ”condamnă atacurile Federației Ruse asupra securității informaționale naționale și amestecul abuziv în activitatea politică din Republica Moldova”.

Deputații ruși au îndemnat Organizația Națiunilor Unite, Consiliul Europei și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa să dea o notă noii legi a audiovizualului, adoptată la sfârșitul anului trecut de Legislativul de la Chișinău.

Parlamentarii ruși au cerut conducerii Federației Ruse să ia măsuri în vederea găsirii altor căi și metode, astfel încât emisiunile să ajungă în casele oamenilor. ”Interdicția difuzării produselor jurnalistice ruse pe teritoriul Republicii Moldova reprezintă o încălcare a normelor juridice internaționale în domeniul accesului liber la informații. De asemenea, deputații ruși califică astfel de acțiuni drept "un alt act anti-rus", scrie Agenția Moldpres.

Declarația cu privire la inadmisibilitatea discriminării mass-media ruse în Republica Moldova a fost inițiată de Comitetul pentru afaceri CSI din cadrul Dumei de Stat.

 

Deputați moldoveni ”condamnă atacurile Federației Ruse”

După declarația parlamentarilor ruși, Legislativul de la Chișinău a remis presei un comunicat prin care anunță că ”declarațiile denigratoare la adresa țării noastre și a cetățenilor noștri, blocajele impuse exportatorilor moldoveni, hărțuirea politică a oficialilor moldoveni, inclusiv a unor reprezentanți ai Parlamentului și Guvernului Republicii Moldova, reprezintă  implicarea fățișă a politicului de la Moscova și chiar a unor instituții ruse în politica din țara noastră și indică o atitudine provocatoare și neprietenoasă în raport cu țara noastră”.  În context, este exprimată îngrijorarea față de implicarea unor entități ale Federației Ruse în activitatea politică din Republica Moldova, prin patronarea unor partide de stânga și influențarea nedemocratică a votului pe care urmează să îl dea moldovenii, se arată în comunicatul de presă.

Această decizie vine să confirme, încă o dată, cu probe oficiale suplimentare, temeinicia deciziei Parlamentului Republicii Moldova de a întreprinde măsuri pentru securizarea spațiului informațional, dar în același timp face și mai evidentă imixtiunea politicului rus în conținutul programelor difuzate de Federația Rusă în Republica Moldova”.

Inițiativa adoptării declarației aparține unui grup de deputați din grupul parlamentar al Partidului Democrat din Moldova, grupul Parlamentar Popular European și deputați neafiliați. Documentul urmează să fie supus votului în una dintre primele ședințe ale plenului legislativului din sesiunea de primăvară.

 

Legea anti-propagandă intră în vigoare în februarie

Noua lege a audiovizualului intră în vigoare la 12 februarie și își propune să  securizeze spațiul informațional al Republicii Moldova, prin limitarea difuzării și retransmisiei pe teritoriul țării a emisiunilor informațional-analitice, politice, militare, care nu sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, Canada, precum și în statele care nu au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. Noua lege vizează în special posturile rusești.

Astfel, în Codul Audiovizualului sunt incluse noi norme prin care se asigură protecția persoanelor, societății și a statului de eventuale tentative de dezinformare sau de informare manipulatoare din exterior și neadmiterii provocărilor cu caracter mediatic, îndreptate împotriva Republicii Moldova.

La 10 ianuarie, șeful Legislativului, Andrian Candu, în calitate de președinte interimar al R.Moldova, a semnat decretul de promulgare a legii anti-propagandă. Asta după ce Curtea Constituțională a decis că șeful statului, Igor Dodon este suspendat temporar din funcție după ce a refuzat repetat să promulge Legea pentru modificarea și completarea Codului audiovizualului.

Potrivit unui raport al Asociației Presei Independente de la Chișinău, posturile de televiziune rusești retransmise în Moldova au un conținut manipulator și propagandistic, prezintă informații unilaterale. Totodată, au fost identificate mai multe tehnici de manipulare, printre care: prezentarea selectivă și dezechilibrată a faptelor, interpretarea mesajului surselor sau citarea selectivă, etichetarea, prezentarea unor opinii (inclusiv ale reporterilor) drept fapte, prezentarea informației dintr-o singură sursă.

 
Ascultă aici corespondența din Chișinău