Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nicolai: „Declaraţia CE pe justiţie, fără suport”. Marinescu: „România ar putea avea probleme”

Georgiana Iorgulescu Scandal DNA clarificat.jpg

DNA, în mijlocul unui nou scandal (Sursa foto: pixabay)
DNA, în mijlocul unui nou scandal (Sursa foto: pixabay)

Europarlamentarii români percep diferit declaraţia comună a preşedintelui şi prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene faţă de justiţia din România. „O declaraţie politică fără suport”, spune la RFI Norica Nicolai (ALDE). „România ar putea avea probleme”, crede Marian-Jean Marinescu (PNL/PPE).

Jean-Claude Juncker şi Frans Timmermans s-au arătat îngrijoraţi de situaţia din România şi au cerut Parlamentului de la Bucureşti să facă în aşa fel încât progresele de până acum să fie ireversibile.

Europarlamentarul ALDE Norica Nicolai, şefa Consiliului Naţional al partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu, critică declaraţia celor doi şi spune că România trebuie să meargă mai departe cu reforma justiţiei: „O calific drept o declaraţie politică, nu are un suport în realitatea parlamentară românească”.

România ar trebui să reziste în faţa criticilor europene sau să meargă pe varianta unor negocieri? „Parlamentele naţionale sunt parlamente suverane în materie de negociere şi nici CE nu a negociat cu fiecare stat membru o viziune legislativă. Dacă legiuitorul român, după o analiză serioasă şi substanţială consideră că este nevoie de o serie de modificări ale Codurilor (...), atunci sigur, cu o consultare a oficialilor europeni, în sensul unor sfaturi juridice sau a promovării unor viziuni juridice europene care au fost eficiente, dar România trebuie să-şi continue proiectul legislativ de reformă a justiţiei”, consideră Norica Nicolai.De partea sa, eurodeputatul PNL Marian-Jean Marinescu, membru al grupului popularilor europeni, afirmă la RFI că Bucureştiul ar trebui să fie mai atent la ce-i transmite Bruxellesul: „Este o declaraţie care poate să creeze probleme în viitorul foarte apropiat României. În cazul în care CE va considera că procedurile şi conţinutul legilor justiţiei pun în pericol statul de drept în România, poate să continue acest proces şi să ajungem în acea situaţie cu Polonia, în procedură de infringement”.

Cum ar trebui să se poziţioneze Bucureştiul? „Parlamentul şi Guvernul trebuie să se uite foarte atent la ce propun în acest legi, să ţină cont de toate recomandările, de criteriile de la Copenhaga, în primul rând, de recomandările Comisiei de la Veneţia, ar trebui să le ceară şi apoi bineînţeles, să pună pe masa Comisiei, dacă crede că este necesar, aceste rezultate”, declară deputatul european.