Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cristian Pîrvulescu: “Bruxelles ar putea sancționa România mai repede decât Budapesta sau Varșovia“

pirvulescu.jpg

Cristian Pîrvulescu: “Bruxelles ar putea sancționa România mai repede decât Budapesta sau Varșovia“
Cristian Pîrvulescu: “Bruxelles ar putea sancționa România mai repede decât Budapesta sau Varșovia“

Este un tip de comportament care nu e deloc în acord cu tratatele europene și România poate să se aștepte, dacă vom continua pe aceeași linie, la sancțiuni. N-ar fi deloc o surpriză să vedem că se va propune activarea mecanismului de suspendare a votului României, așa cum s-a întâmplat în cazul Poloniei și cum se va întâmpla probabil în cazul Ungariei.

Așa comentează la RFI politologul Cristian Pîrvulescu avertismentul comun al președintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker și prim-vicepreședintelui instituției, Frans Timmermans, care au cerut Parlamentului să regândească legile justiției și modificarea codurilor penale.

Juncker şi Timmermans amintesc că o condiţie esenţială pentru a putea renunţa treptat la mecanismul de cooperare şi de verificare (MCV) este ca progresele realizate până acum în cadrul acestuia să fie ireversibile.

În cel mai recent raport privind mecanismul, din noiembrie 2017, Comisia a subliniat faptul că Guvernul şi Parlamentul ar trebui să asigure transparenţa totală a procesului legislativ privind legile justiţiei şi să ţină seama în mod corespunzător de consultările desfăşurate în cadrul acestuia. De asemenea, Comisia a precizat că un proces în care independenţa sistemului judiciar şi punctul de vedere al acestuia sunt apreciate şi luate în considerare în mod corespunzător şi în care se ţine seama de avizul Comisiei de la Veneţia reprezintă o condiţie prealabilă pentru sustenabilitatea reformelor şi este un element important în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor de referinţă stabilite prin mecanismul de cooperare şi de verificare. Poziţia Comisiei a fost susţinută de statele membre în cadrul Concluziilor Consiliului adoptate în decembrie 2017, se arată în declaraţie.

Politologul Cristian Pîrvulescu