Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Cum au cerut britanicii înapoi Ordinul Jartierei acordat lui Ceaușescu

ceausescu_bun.jpg

Nicolae Ceaușescu cu Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii pe străzile Londrei, 1978
Image source: 
Facebook

Exact acum 100 de ani, pe 26 ianuarie 1918, se năștea Nicolae Ceaușescu, cel care avea să devină secretarul general al Partidului Comunist Român și șef de stat al Republicii Socialiste România. A condus România din 1965 până în decembrie 1989. Aflați în continuare povestea Ordinului Jartierei, cea mai înaltă distincție britanică, pe care Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii i l-a acordat-o lui Ceaușescu, în 1978.

În anul 1978 avea loc un dezgheț diplomatic al Marii Bitanii față de România, după ce Nicolae Ceaușescu și-a manifestat deschis intenția de a se deprinde de politica paternalistă a URSS. Ca o încurajare pentru politica sa anti-răsărit, cea mai puternică monarhie din lume a întins covorul roşu dictatorilor români Nicolae şi Elena Ceauşescu cu ocazia vizitei pe care aceştia au efectuat-o în luna iunie a anului 1978.

Ceremonialul de primire a Ceaușeștilor a ţinut trei zile, iar presa britanică a scris numai cuvinte de laudă despre cei doi. Regina Elisabeta a II-a l-a plimbat cu caleaşca pe Nicolae Ceauşescu. Era primul şef de stat socialist care făcea o vizită oficială la curtea Reginei.

Vizita ar fi avut și un scop comercial, spun cercetătorii dosarelor de la CNSAS. A fost vorba despre încheierea unor contracte comerciale pentru industria aeronauticii, care din motive necunoscute, nu au mai fost duse la bun sfârșit.

Nicolae Ceauşescu a primit toate onorurile care i se cuvin unui șef de stat. În ciuda protestelor exilului democratic românesc, Regina Elisabeta a II-a i-a acordat „Ordinul jartierei“, cea mai înaltă distincție cavalerească britanică.

În urma unor noi proteste a liderilor români din exil care reclamau încălcările drepturilor omului din România, făcute sub comanda lui Ceaușescu, și în urma contextului politic din România, britanicii decid, la câteva zile după izbucnirea Revoluției din decembrie 1989, să-i retragă lui Ceaușescu Ordinul Jartierei. Unii spun că, de fapt, britanicii nu ar fi retras decorația, ci pur și simplu ar fi cerut-o înapoi, în urma decesului conducătorui suprem, pentru că această distincție are un număr fix de decorații, iar la moartea celui care a primit Ordinul Jartierei, el trebuie înapoiat.

Un argument în favoarea faptului că lui Ceaușescu i-a fost, într-adevăr, retrasă decorația, stă faptul că numele său nu se regăsește pe nicio listă oficială a celor care au primit distincția, de-a lungul istoriei acestui ordin.

Ion Rațiu scria, în publicația sa, Românul liber, că autoritățile instalate la București după căderea comunismului ar fi căutat săptămâni în șir decorația, pentru a o înapoia britanicilor. Distincția este însoțită de un colan din aur cu mici trandafiri emailați și un pandantiv care îl înfățișează pe Sfânul Gheorghe, omorând balaurul. Într-un final, Ordinul Jartierei primit de Ceaușescu a fost găsit într-un sediu al partidului, însă, din colan ar fi lipsit câteva dintre elementele prețioase, scria Ion Rațiu în Românul liber.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 26 ianuarie 2018
1320