Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Lista miniştrilor, stabilită vineri de PSD şi ALDE. Mai mulţi miniştri s-au retras

Lista ministri stabilita vineri PSD.jpg

Viorica Dăncilă, propusă de PSD pentru şefia Guvernului (Sursa foto: site PSD)
Viorica Dăncilă, propusă de PSD pentru şefia Guvernului (Sursa foto: site PSD)

Comitetul Executiv Naţional al PSD şi conducerea ALDE s-au reunit separat vineri, pentru a stabili componenţa Guvernului Dăncilă. În viitorul Executiv s-ar putea regăsi şi persoane cu probleme penale, precum Rovana Plumb şi Sevil Shhaideh. ŞTIRE ÎN ACTUALIZARE.

ACTUALIZARE 6: Biroul Politic Central al ALDE a validat vineri lista cu propunerile de miniştri din partea acestei formaţiuni pentru Cabinetul Dăncilă: Graţiela Gavrilescu (vicepremier şi ministru al Mediului), Teodor Meleşcanu (ministru de Externe), Viorel Ilie (ministru pentru Relaţia cu Parlamentul) şi Anton Anton (ministru al Energiei).

 

ACTUALIZARE 5: Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat vineri că ministrul Energiei, Toma Petcu, şi-a anunţat retragerea din Guvern din motive de sănătate, locul său urmând să fie luat de deputatul Anton Anton, fost ministru al Educaţiei şi Cercetării: "Toma Petcu a anunţat că se retrage din motive de sănătate (...). Doreşte să-şi consolideze sănătatea".

 

ACTUALIZARE 4: Vicepreşedintele PSD Gabriela Firea declară că unele reacţii publice la adresa Vioricăi Dăncilă sunt incorecte şi că o persoană nu poate fi judecată după hainele pe care le poartă şi după coafură: "Sunt incorecte, pentru că nu poţi să judeci o persoană după hainele pe care le poartă, după coafura pe care o are. Chiar este nedrept. Citesc presa internaţională, europeană (...). Totuşi, profesionist nu poţi să judeci prin această prismă".

 

ACTUALIZARE 3: Premierul desemnat, Viorica Dăncilă, înaintea şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD: "Am participat la analiza propunerilor viitorului Cabinet PSD-ALDE. Am evaluat propunerile. Acestea vor fi supuse votului în partid. Vă pot spune doar că sunt şi nume noi, dar sunt şi miniştri din vechiul Guvern".

 

ACTUALIZARE 2: Florian Bodog a anunţat vineri, înaintea şedinţei Comitetului Executiv al PSD, că nu îşi va depune candidatura pentru un nou mandat la Ministerul Sănătăţii: "Am luat decizia personală să nu îmi depun candidatura pentru un nou mandat. Vă asigur că voi susţine necondiţionat persoana care va prelua portofoliul şi că mă voi asigura că toate proiectele bune începute vor continua".

 

ACTUALIZARE 1: Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, la începutul şedinţei CExN al PSD: "Nu cred că va fi nici un ministru cu probleme de integritate". Întrebat cum comentează cazul Rovanei Plumb, Dragnea a răspuns: "Dar Rovana Plumb ce probleme are? Din moment ce a fost respinsă (solicitarea DNA de încuviinţare a urmăririi penale-n.r.), înseamna că nu mai are nici un fel de calitate (în dosarul Belina)".

 

Ministrul Tineretului şi Sportului, Marius Dunca, a demisionat vineri dimineaţă din funcţie. Locul său ar putea fi luat de fosta mare atletă Gabriela Szabo, care a mai deţinut acest portofoliu sau de deputatul Ioana Bran, potrivit News.ro.

Şedinţa CExN al PSD este programată pentru ora 11, iar de la ora 15 au fost convocate Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, pentru a stabili calendarul audierilor miniştrilor în comisiile parlamentare.

Întrebat dacă membri ai PSD cu dosare penale ar putea face parte din viitorul Guvern, preşedintele formaţiunii, Liviu Dragnea, a răspuns: "Da. Am hotărât să ne facem noi Guvernul şi nu alte instituţii”.

Din Cabinetul Dăncilă ar putea face parte şi persoane considerate cu probleme penale, precum fostul ministru Rovana Plumb şi fostul vicepremier Sevil Shhaideh, ambele demisionând în urma deschiderii de către DNA a dosarului Belina.

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a răspuns şi el la Adevărul Live la întrebarea de ce persoane cu probleme penale vor face parte din Cabinetul Dăncilă: “Pentru că putem. Da, putem. PSD este ţinta predilectă a personajelor toxice care împreună, unit, formează statul paralel. Aceste persoane care folosesc autoritatea în care sunt numiţi-ilegal şi neconstituţional-bugetul, subalternii şi informaţiile, pentru a face politică, pentru a stabili cine trăieşte şi cine moare, cine e arestat şi cine e liber”.

Şi premierul desemnat, Viorica Dăncilă, a vorbit marţi despre posibilitatea ca în Guvern să fie persoane cu probleme penale: "Sunt europarlamentar şi am votat o Directivă europeană, care spunea că există prezumţia de nevinovăţie".

 

Numele vehiculate pentru Guvernul Dăncilă

 

Noul Guvern va avea aceeaşi structură, respectiv 28 de portofolii. Rovana Plumb ar urma să se regăsească în viitorul Cabinet pe postul de vicepremier fără portofoliu deţinut de Marcel Ciolacu, iar Sevil Shhaideh ar putea prelua Secretariatul General al Guvernului.

Un alt vicepremier va fi ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu. În cazul celui de-al treilea post de vicepremier, deţinut de Paul Stănescu, au apărut probleme, acesta fiind chemat joi de Direcţia Naţională Anticorupţie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru a i se redeschide un dosar care fusese închis în urmă cu opt ani. Stănescu a declarat că în cazul în care va fi inculpat, va demisiona imediat.

Potrivit News.ro, dintre miniştri, vor fi înlocuiţi în primul rând cei care şi-au exprimat explicit susţinerea faţă de fostul premier Mihai Tudose sau consideraţi apropiaţi lui şi vicepremierului Marcel Ciolacu, astfel că discuţiile vor viza în principal ministerele Transporturilor, Turismului, Culturii şi pe cel al Fondurilor Europene, al cărui titular, Marius Nica, a demisionat deja în 19 ianuarie.

Postul de ministru al Transporturilor ocupat de Felix Stroe i-ar putea reveni lui Răzvan Cuc, care a mai deţinut această funcţie sau lui Sorin Bota, fost secretar de stat în minister, în mandatul lui Miron Mitrea.

Pentru Ministerul Culturii a fost vehiculat numele actorului George Ivaşcu, în locul actualului ministru, Lucian Romaşcanu, dar nu este exclusă nici nominalizarea lui Ionuţ Vulpescu (PSD).

La Ministerul Fondurilor Europene este vehiculat numele lui Eugen Teodorovici, fost deţinător al acestui post.

Pentru Ministerul Turismului, este dat ca potenţial înlocuitor al lui Mircea Titus Dobre, Bogdan Gheorghe Trif, în prezent comisar general al Gărzii Naţionale de Mediu.

Alte nume care ar putea pleca din Guvern sunt ministrul Educaţiei, Liviu Pop şi ministrul pentru Dialog Social, Gabriel Petrea. Ministerul Educaţiei ar putea reveni Ecaterinei Andronescu, care a mai ocupat acest post, în timp ce pentru portofoliul de la Dialog Social este vehiculat numele lui Adrian Dobre, purtător de cuvânt al PSD.

Pe lista miniştrilor care vor pleca din Guvern s-a aflat şi Florian Bodog, iar ca înlocuitor a fost vehiculat numele Rodicăi Nassar. Nu este însă exclus ca Florian Bodog, cunoscut drept apropiat al primarului Capitalei, Gabriela Firea, să-şi păstreze portofoliul de la Sănătate.

ALDE îşi va păstra portofoliile, respectiv Externe, Mediu, Energie şi Relaţia cu Parlamentul, precum şi pe actualii lor deţinători: Teodor Meleşcanu, Graţiela Gavrilescu, Toma Petcu şi Viorel Ilie.

Noul Guvern ar putea primi votul în Parlament pe 29 ianuarie.