Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Miniştrii Guvernului Dăncilă, avizaţi de comisiile parlamentare (ACTUALIZARE)

dancila.jpg

Viorica Dăncilă deschide un „carnet de bal“ românesc la Bruxelles, scrie Cristian Unteanu în Adevărul.
Sursa imaginii: 
site-ul Partidului Social Democrat

Guvernul Dăncilă urmează să primească luni votul de învestitură în Parlament. Toţi miniştrii desemnaţi au fost audiaţi şi au primit avizul comisiilor parlamentare de specialitate.

ACTUALIZARE 13: Eugen Teodorovici, avizat luni în funcţia de ministru de Finanţe a declarat că nu exclude revenirea la impozitarea progresivă, dacă această măsură ”are o logică” şi dacă se va dovedi că este o măsură mai bună pentru români, iar Declaraţia 600 ar putea fi unită cu Declaraţia 200.

Ministrul desemnat a spus că nu va fi adoptată în acest an nici o taxă suplimentară şi nici o creştere de taxe.

Teodorovici a fost avizat în comisie cu 19 voturi pentru, 12 împotrivă şi nici o abţinere.

 

ACTUALIZARE 12: Valentin Popa a fost avizat luni de comisiile reunite de specialitate în funcţia de ministru al Educaţiei, cu 22 de voturi pentru şi 12 împotrivă.

El declară că au existat progrese în învăţământ şi că este păcat să scoatem în evidenţă elemente nu atât de importante, cum ar fi plagiatele: „Medicii noştri sunt căutaţi în străinătate, pleacă în străinătate, nu mai avem IT-işti pe care să-i furnizăm pe piaţa muncii, cerinţa este foarte mare, am avut întotdeauna absolvenţi extraordinari. Învăţământul nostru este foarte bun şi este păcat că umbrim aceste valori ale învăţământului românesc printr-o scoatere în evidenţă a unor elemente nu atât de importante, cum ar fi plagiatele. Vorbim mult prea mult de 0,1% din tezele de Doctorat care s-au constatat a fi plagiate, mai ales în condiţiile în care nici legea după care ar trebui să îi condamnăm nu este chiar perfectă”.

Ministrul desemnat al Educaţiei spune că legea „nu prevede nicăieri că trebuie să punem ghilimele la un text pe care-l preluăm, să punem citarea imediat după el, deşi astăzi cei mai mulţi dintre cercetătorii noştri aşa o fac, dar legea nu o prevede. Nici eu nu am învăţat în facultate să fac citarea în acest mod. Mult timp am făcut şi eu acest lucru, cu citarea la final. Şi de aici apar multe probleme. Ar trebui ca legea să prevadă norme clare de aplicare a redactării. Fiecare editură şi universitate are aceste norme în momentul de faţă. Nu trebuie să legiferăm la nivel naţional. Ar trebui ca fiecare jurnal, editură să-şi respecte regulile proprii”.

Valentin Popa crede că vor trece 36 de luni până când va fi schimbat din funcţie.

“Trebuie să nu le mai cerem elevilor memorarea informaţiilor, ci să ne asigurăm că aceste informaţii au fost înţelese şi că pot fi folosite în diverse contexte. Elevii şi studenţii trebuie învăţaţi cum să înveţe şi mai ales cum să inoveze”, a declarat Valentin Popa în cadrul audierilor celor două comisii parlamentare de specialitate.

Ministrul promite “în baza primei strategii privind modernizarea infrastructurii educaţionale prin bugetul naţional şi fondurile europene” să asigure “construcţia şi modernizarea a peste 2.500 de unităţi şcolare în următorii trei ani, în conformitate cu programul de guvernare. Până în anul 2020, în România nu vom mai avea unităţi şcolare fără autorizare ISU sau autorizare sanitară”.

 

ACTUALIZARE 11: Sorina Pintea, ministrul propus al Sănătăţii, a primit aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului, cu 19 voturi pentru, 5 împotrivă şi 3 abţineri.

„Trebuie să punem pacientul în centrul sistemului (...). Este nevoie să întărim capacitatea medicinei de familie (...). Legea transplantului nu mai corespunde, împreună trebuie să o refacem, pentru a da şansa celor care pleacă să îi ajute pe cei care rămân”, a declarat ea.

 

ACTUALIZARE 10: Viorel Ştefan a fost avizat în funcţia de vicepremier fără portofoliu de către Comisia pentru Politică Economică din Senat, cu 41 de voturi pentru şi 16 împotrivă: ”Eu nu am plecat din poziţia de ministru de Finanţe din cauza unei divergenţe sau a unui conflict. A fost opţiunea mea ca după şase luni la minister, să las pe altcineva”.

Întrebat în legătură cu atribuţiile sale, vicepremierul propus a precizat că îl va superviza inclusiv pe ministrul desemnat al Finanţelor, Eugen Teodorovici.

 

ACTUALIZARE 9: Actorul George Ivaşcu, propus pentru postul de ministru al Culturii, a primit aviz favorabil din partea comisiilor de profil din Parlament. Audierea a durat peste 45 de minute. George Ivaşcu a fost avizat cu 16 voturi pentru şi 7 împotrivă.

Între obiectivele propuse se numără revizuirea şi completarea întregului cadru legislativ, care vizează domeniul culturii: definitivarea codului patrimoniului cultural, finalizarea cadrului legislativ în ceea ce priveşte artele spectacolului, crearea legislaţiei optime pentru investiţii în cultură. „Legea meşteşugarilor” este şi ea o direcţie importantă.

Un obiectiv prioritar e punerea în aplicare a proiectelor aprobate şi bugetate pentru anul centenar: restaurarea caselor memoriale ale artizanilor Marii Uniri, inaugurarea de monumente dedicate personalităţilor care au avut legătură cu Marea Unire, festivaluri, expoziţii, concerte de muzică populară.

Ministerul Culturii are ca obiective, între altele, participarea la Târgul de carte de la Leipzig, realizarea condiţiilor pentru defăşurarea sezonului cultural România-Franţa, de şase luni, participarea la festivalul Europalia, unde România e invitat special, organizarea Festivalului „George Enescu”, implicarea alături de Guvern în sprijinirea oraşului Timişoara pentru 2021, când va fi Capitală Europeană a Culturii.

 

Ministrul desemnat al Culturii, George Ivaşcu (Sursa foto: Facebook/George Ivaşcu)

Ministrul desemnat al Culturii, George Ivaşcu (Sursa foto: Facebook/George Ivaşcu)

ACTUALIZARE 8: Ana Birchall, propusă vicepremier pentru parteneriate strategice în Cabinetul Dăncilă, a primit avizul comisiilor reunite ale Parlamentului, cu 16 voturi pentru, 10 împotrivă şi o abţinere: "În ceea ce priveşte poziţionarea Departamentului de Stat al SUA, vă mărturisesc că eu am studiat şi în România, am studiat masterat şi doctorat în SUA. În domeniul Dreptului, chiar se situează la nivel internaţional şi şi acolo, la fel ca în colaborarea cu alte universităţi, în discuţiile cu alţi colegi, noi am învăţat un principiu fundamental şi anume că orice act de justiţie se înfăptuieşte exclusiv în sala de judecată, având la bază probatoriul existent la dosar, iar apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale sunt elemente esenţiale în orice stat de drept".

Ana Birchall a mai spus că pentru Guvern o prioritate "este implementarea parteneriatelor strategice, fie că este vorba de Statele Unite, de Marea Britanie, Franţa, Italia, Japonia".

 

Vicepremierul desemnat Ana Birchall (Sursa foto: site cdep.ro)

Vicepremierul desemnat Ana Birchall (Sursa foto: site cdep.ro)

ACTUALIZARE 7: Graţiela Gavrilescu a primit avizul favorabil al comisiilor parlamentare pentru funcţia de ministru al Mediului, funcţie pe care a deţinut-o şi în Cabinetul Tudose: ”Trebuie să demonstrăm UE că România îşi îndeplineşte toate obligaţiile în ceea ce priveşte mediul. Promit că până la sfârşitul lui februarie vom avea toate aceste acte aprobate. Vom avea întâlniri în fiecare regiune, pentru informarea în ceea ce priveşte diseminarea deşeurilor. Vom avea şi Campania naţională de selectare colectivă, începând cu cetăţeanul, pentru că va plăti cât va arunca, apoi cu primăriile”.

Graţiela Gavrilescu a precizat că urmează să închidă şi ultimele 18 gropi de gunoi aflate pe teritoriul unităţilor administrativ teritoriale şi în cazul în care România va fi amendată, îşi va recupera sumele respective de la primării.

 

ACTUALIZARE 6: Bogdan Trif, propus pentru funcţia de ministru al Turismului, a fost avizat favorabil în comisiile parlamentare, cu 38 de voturi pentru şi 13 voturi împotrivă: “Trebuie să elaborăm şi să trimitem spre dezbatere Parlamentului, de urgenţă, legea turismului. Trebuie simplificată legislaţia. Nu am avut până acum o strategie în domeniul turismului. Avem deja un grup de lucru format din experţi ai Băncii Mondiale şi cred că în cel mai scurt timp, România va avea prima strategie în domeniul turismului, care este esenţială în dezvoltare”.

 

ACTUALIZARE 5: Radu Oprea a fost avizat, cu 32 de voturi pentru, 13 împotrivă şi nici o abţinere, în funcţia de ministru pentru Mediul de Afaceri, în Comisia pentru Politică Economică din Senat. El a declarat după audieri în legătură cu dosarul în care este acuzat de evaziune fiscală că rechizitoriul a fost anulat ca fiind nelegal: ”Acuzaţiile sunt o chestiune care a fost lămurită foarte bine. O instanţă a României, camera preliminară a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, s-a pronunţat, a considerat că eu nu trebuie să fiu trimis în judecată. Rechizitoriul a fost anulat ca nelegal. Dacă vă uitaţi pe portalul Ministerului Justiţiei, probabil că veţi afla mai multe”.

 

ACTUALIZARE 4: Carmen Dan a primit aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare de specialitate pentru funcţia de ministru de Interne. Ea a declarat că prioritare în 2018 vor rămâne reducerea deficitului de personal, dotarea efectivelor ministerului şi îmbunătăţirea cadrului legislativ.

 

ACTUALIZARE 3: Anton Anton, propus pentru funcţia de ministru al Energiei, a fost avizat favorabil în comisiile economice ale Parlamentului, cu 44 de voturi pentru şi 13 voturi împotrivă. El a declarat la finalul audierii că Energia este un domeniu crucial al economiei, iar Ministerul Energiei trebuie să elaboreze o strategie naţională, în colaborare cu Ministerul Mediului.

 

ACTUALIZARE 2: Deputatul PSD de Neamţ Dănuţ Andruşcă a fost avizat luni în funcţia de ministru al Economiei, cu 42 de voturi pentru, 18 voturi împotrivă şi nici o abţinere: ”Unul dintre obiectivele mele este crearea de locuri de muncă mai bine plătite. Un alt obiectiv este susţinerea producătorilor (...). Mai multe detalii găsiţi în programul de guvernare”.

 

ACTUALIZARE 1: Ministrul desemnat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului: 18 voturi pentru, 11 împotrivă şi nici o abţinere.

Rovana Plumb: “Să prezint câteva priorităţi ale programului de guvernare, care a primit votul de încredere a milioane de români. Avem o mare responsabilitate, suntem capabili să facem acest lucru. Obiectivul esenţial este acela de a realiza o creştere economică, inteligentă, sustenabilă, care să asigure o societate echilibrată, o extindere a clasei de mijloc. Miza majoră pentru atingerea acestui obiectiv esenţial de ţară este creşterea investiţiilor. Investiţii care se vor găsi sub toate aspectele, pentru reducerea disparităţilor la nivel regional. Investiţiile au mai multe surse de finanţare, stat, privat sau din fonduri europene, mărirea absorbţiei fondurilor este o măsură priomordială pentru a creşte competitivitatea şi a creşte calitatea vieţii fiecărui român”.

 

Pentru trecerea Guvernului Dăncilă e nevoie de 233 de voturi. PSD şi ALDE au 243 de voturi. PNL, USR şi PMP au decis să voteze împotriva noului Cabinet. UDMR încă nu a decis cum va vota.

Noul Executiv este format din 28 de membri, având în componenţă patru vicepremieri, faţă de trei câţi erau în precedentul Guvern.