Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O controversată lege poloneză privind Holocaustul provoacă nemulțumirea Israelului

auschwitz.jpg

Image source: 
pixabay.com

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a criticat un proiect de lege care va face ilegală descrierea lagărelor de exterminare naziste ca poloneze, relatează BBC. Potrivit proiectului, care este un amendament la o lege poloneză existentă, oricine sugerează că Polonia a fost responsabilă pentru crimele naziştilor poate fi pedepsit cu închisoarea.

„Mă opun vehement. Istoria nu poate fi schimbată şi Holocaustul nu poate fi negat”, a transmis Benjamin Netanyahu într-un comunicat.

Legea trebuie să treacă de Senat înainte de a fi aprobată de preşedinte.

Polonia a fost atacată şi ocupată de Germania nazistă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Milioane de cetăţeni au fost ucişi, inclusiv 3 milioane de evrei polonezi, în Holocaust.

Statul se opune de mai multă vreme utilizării expresiei „lagăre de exterminare poloneze”, care sugerează că Polonia este, într-o măsură oarecare, responsabilă pentru locuri ca Auschwitz.

Lagărele au fost construite şi operate de nazişti după ce au invadat Polonia, în 1939.

Oficialii israelieni se opun însă propunerii de lege şi spun că ea va limita discuţia privind implicarea Poloniei în Holocaust.

„Este o ruşinoasă desconsiderare a adevărului”, a spus ministrul israelian al Educaţiei. „Este un fapt istoric acela că polonezii au ajutat la uciderea evreilor, i-au predat, abuzat şi chiar omorât pe evrei în timpul şi după Holocaust”.

Totuşi, el a recunoscut că expresia „lagăre poloneze” nu este chiar reprezentativă.

„Un fapt istoric este şi acela că germanii au inițiat,plănuit şi construit lagărele de muncă şi de exterminare din Polonia. Acesta este adevărul şi nicio lege nu îl poate rescrie. Aceste fapte trebuie învăţate de generaţiile următoare”, a transmis ministrul educației israelian.

Guvernul polonez a precizat că legea nu are ca scop limitarea libertăţii de a cerceta şi discuta Holocaustul.

Premierul polonez a scris pe Twitter că „Auschwitz-Birkenau nu sunt cuvinte poloneze şi «Arbeit Macht Frei» nu este o zicală poloneză”.

Arbeit Macht Frei - Munca te face liber -  este o lozincă afișată în Germania nazistă la intrările în lagărele de concentrare și exterminare, inclusiv în lagărul de la Auschwitz, din Polonia.

Patryk Jaki, secretar de stat în Ministerul Justiţiei, este autorul textului legii. El a spus că obiecţiile Israelului sunt „dovada” că era nevoie de o astfel de reglementare.

Este estimat că peste 1 milion de oameni, cei mai mulţi dintre ei evrei, au murit la Auschwitz înainte de încheierea războiului în 1945.