Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sancționarea europeană a Poloniei cerută de eurodeputați

27164122_10160144353265107_3307558268907879765_o.jpg

Parlamentul European contrebas
Polonia s-a aflat în colimatorul Comisiei Libe din Parlamentul European
Sursa imaginii: 
@European Parliament

Comisia Libertăților civile din Parlamentul European dorește sancționarea Poloniei pe plan UE. Euro deputații au votat în 29 ianuarie la Bruxelles o rezoluție prin care se cere statelor membre ale UE să nu ezite a sancționa Polonia, în urma propriei lor analize. În decembrie, Comisia Europeană a propus Parlamentului European și statelor membre sancționarea drastică a acestei țări.

Eurodeputații polonezi din dreapta conservatoare (PiS) au încercat împiedicarea rezoluției, care a fost totuși aprobată luni seara. Textul arată că există suficiente motive de îngrijorare privind respectarea statului de drept în Polonia.

Rezoluția cere statelor membre UE sa analizeze rapid cazul Poloniei și să ia măsurile necesare. Textul rezoluției va fi supus aprobării plenului Parlamentului European în luna februarie.

Apoi, statele membre vor trebui sa decidă prin unanimitate dacă situația separării puterilor în statul polonez, cea a independenței justiției și cea a drepturilor fundamentale este cu adevărat îngrijorătoare.

Dacă acesta este cazul, Polonia riscă apoi sancțiuni care vizează pierderea fondurilor europene sau chiar pierderea temporară a dreptului de vot pe plan european. Sancțiunile sunt decise prin vot exprimat prin majoritate calificată.

Parlamentul European acționează aici ca urmare a propunerii fără precedent făcută de Comisia Europeană în decembrie 2017 prin care a fost activat articolul 7.1 al Tratatului UE. Acesta prevede sancționarea unui stat unde s-au constatat încălcări grave si persistente ale drepturilor fundamentale.

Parlamentul European, printr-o rezoluție aprobată în noiembrie 2017, găsise deja că acesta este cazul. 

 
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan