Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Marea Britanie "va avea de suferit în afara Uniunii Europene" - raport

brexit.jpg

Brexit
Marea Britanie riscă să iasă din UE fără un acord
Sursa imaginii: 
http://tbivision.com

Ieșirea din Uniunea Europeană va afecta Marea Britanie în orice fel de scenariu, potrivit unei analize comandate de guvernul de la Londra și divulgate de Buzzfeed. Documentul pune presiune pe premierul Theresa May, deja contestată de pro-europeni și euroseptici din propriul Partid Conservator.

Documentul văzut de Buzzfeed, intitulat "Analiza ieșirii din UE" și destinat tuturor departamentelor guvernamentale, previzionează că în cazul unui Brexit fără acord cu UE economia britanică va crește cu 8% mai încet în următorii 15 ani decât dacă țara ar rămâne în Uniune.

Chiar și cu un acord comercial cuprinzător cu UE scăderea creșterii ar fi de 5%, iar în cazul unui Brexit "soft" cu acces la piața unică europeană scăderea ar fi de 2%.

Aceste calcule nu iau în considerare impactul pe termen scurt asupra economiei, cum ar fi costurile adaptării la un nou regim vamal, deci scăderea ar putea fi și mai importantă.

Raportul a fost comandat de Ministerul pentru Ieșirea din Uniunea Europeană și a fost ținut secret. Un funcționar cu acces la raport întrebat de Buzzfeed de ce premierul May nu publică documentul a răspuns: "Pentru că este jenant".

Principalele concluzii sunt:

  • aproape toate sectoarele economiei vor fi afectate, cel mai dur fiind lovite sectoarele industriei chimice, îmbrăcăminte, manufacturier, mâncare și băutură, automobile și comerțul cu amăuntul;
  • toate regiunile Regatului Unit vor fi lovite, în special Nord Estul, West Midlands și Irlanda de Nord (și asta fără ipoteza unei frontiere terestre "hard" cu Republica Irlanda);
  • risc de erodare a statutului de centru financiar major al Londrei;
  • printre avantaje se numără doar un posibil acord de comerț liber cu Statele Unite, care ar aduce însă doar un plus de 0,2% pe termen lung și acorduri de comerț liber cu state precum China, India, Australia sau alte state din sud-estul asiatic care însă nu ar aduce, cumulat, un beneficiu mai mare la creștere economică de 0,1 - 0,4%.

Guvern dezbinat

Până acum nu a apărut nicio reacție oficială, dar poziția guvernului a fost constantă, anume că Brexit nu va aduce schimbări semnificative în privința creșterii economice.

Phillip Hammond și David DavisDoi miniștri de frunte, Phillip Hammond (stânga) și David Davis sunt pe poziții opuse cu privire la Brexit

Divulgarea acestui raport riscă să intensifice disputa din interiorul Partidului Conservator condus de premierul May. Euroscepticii - Brexiteers - deja l-au luat ca țintă pe ministrul de finanțe, Phillip Hammond, un partizan al unui Brexit "soft".

Raportul pare să-i dea dreptate lui Hammond, dar Brexiteers nu se împacă cu ideea unui Brexit "soft" și poziția lor intransigentă riscă să șubrezească și mai mult autoritatea politică a premierului May.

Între timp, celelalte 27 state membre UE au stabilit deja mandatul de negociere cu Marea Britanie cu privire la perioada de tranziție de după încetarea calității de membru al Uniunii pe 29 martie 2019 până pe 31 decembrie 2020.

UE este din ce în ce mai mult în poziție de forță în fața Marii Britanii, care are la cârmă un guvern care pare din ce în ce mai dezbinat și dezorientat.