Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Critici foarte dure de la rectorul Universității București: ”45 de universități răspund prezent la apelul PSD”

”45 de universități au răspuns prezent la apelul unui partid (n.r. PSD)”. Așa interpretează rectorul Universității București, Mircea Dumitru, demersul celor peste 40 de rectori ai universităților din țară care l-au susținut public pe noul ministru al Educației, Valentin Popa, rector al Universității Ștefan cel Mare din Suceava. Acesta a fost criticat pentru greșelile de exprimare, dar și pentru declarația că ”se acordă prea multă atenție dezbaterii privind plagiatele”.

Fostul ministru al Învățământului, Mircea Dumitru, actual rector al Universității București, declară într-un interviu acordat RFI că ”educația devine încet-încet o anexă a vieții politice”: ”45 de rectori îl susțin pe domnul Valentin Popa. Cred că și domniile lor cred că nu e atât de important să mergem pe această linie a unei exigențe normale cu privire la calitatea cercetării științifice. Nu mă regăsesc în acest plan, așa că mă dau la o parte”.

Ascultă:

Dumitru de ministru 35 sec

De amintit și că, în semn de protest față de numirea lui Valentin Popa la șefia Ministerului Educației, rectorul Universităţii Bucureşti, Mircea Dumitru, și-a anunţă demisia din toate funcţiile ocupate în CNATDCU (Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare), instituția care a analizat acuzații de plagiat la adresa mai multor politicieni.

"Atunci când demnitatea publică ocupată cândva de Spiru Haret îi revine unui universitar care este şi rector, iar acesta suferă dramatice episoade de luptă infantilă cu gramatica de bază a limbii române şi ar trebui, mai degrabă, să "pună mâna" pe o carte elementară de sintaxă şi de semantică a frazei, decât să gestioneze o reponsabilitate uriaşă pentru copiii şi viitorul acestei ţări, ... ei bine! în astfel de circumstanţe, prezenţa mea în continuare în consilii ale ministerului ar dăuna mult propriei mele sănătăţi sufleteşti", afirmă Mircea Dumitru.

Ascultă interviul integral acordat RFI de rectorul Universității București, Mircea Dumitru:

1259