Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Premierul Dăncilă renunţă la SPP. Iulian Fota: „Decizia poate avea implicaţii nedorite”

Iulian Fota.jpg

Image source: 
Facebook/Iulian Fota

Decizia premierului Viorica Dăncilă şi a miniştrilor de a renunţa la protecţia SPP dă un semnal de neîncredere într-o instituţie de securitate naţională. Iată ce spune la RFI directorul Colegiului Naţional de Informaţii, Iulian Fota, după ce prim-ministrul şi toţi colegii săi din Cabinet au decis să nu mai apeleze la Serviciul de Protecţie şi Pază. Asta după ce preşedintele PSD, Liviu Dragnea, l-a acuzat pe şeful SPP, Lucian Pahonţu, de implicare în activitatea Guvernului.

Iulian Fota declară că Executivul dă un semnal de neîncredere într-o instituţie de securitate naţională, SPP: „Decizia mi se pare una care poate avea implicaţii nedorite. Această decizie ridică un semn de întrebare asupra activităţii SPP-ului şi acest semn de întrebare poate genera neîncrederea cetăţeanului român în această instituţie extrem de importantă de securitate naţională şi dincolo de ea poate stârni neîncredere în însuşi sistemul de securitate naţională”.

Mie mi se pare îngrijorător că din ce în ce mai multe instituţii de securitate naţională ajung subiect de discuţie publică şi discuţiile astea niciodată nu sunt finalizate printr-o concluzie. După părerea mea, doamna prim-ministru dă un semn de neîncredere în SPP. Este dreptul dumneaei, dar pe de altă parte dacă dumneaei nu are încredere în SPP, eu ca şi cetăţean simplu ce să mai cred? Şi dânsa este şi vicepreşedinte al CSAT”, precizează fostul consilier prezidenţial.

Iulian Fota atrage atenţia că „în momentul ăsta, este dat un semnal de neîncredere într-o instituţie de securitate naţională (...). Cel mai grav context intern pentru o instituţie de securitate naţională este ca lumea să-şi piardă încrederea în această instituţie, pentru că aici ar trebui să lărgim un pic orizontul. Instituţiile astea sunt chemate tot mai mult să asigure protecţia României, mai ales că trăim vremuri foarte proaste, cu multe pericole, cu unele noi, că n-am avut până acum pericole cibernetice sau informaţionale. Dacă aceste instituţii nu se bucură de încredere, asta pentru ele poate fi un lucru distrugător (...). Şi nu este singura instituţie. Eu cred că ar trebui o săptămână să nu mai facem nimic altceva, să luăm toate instituţiile criticate la rând, să vedem ce este cu ele, pentru că rând pe rând ele sunt băgate în atenţia opiniei publice, cu tot felul de afirmaţii, acuzaţii, iar ele nu sunt niciodată lămurite, noi rămânem cu acest sentiment că ceva e în neregulă. Rând pe rând, a fost SRI-ul, acum e SPP-ul, a fost Poliţia, a trecut Jandarmeria printr-o perioadă complicată. Stau şi mă întreb cine a scăpat, de fapt? (...) Nu putem pune aceste instituţii să ne apere de pericole externe, iar noi în interior să le tragem preşul de sub picioare exact când ele au mai mare nevoie de încredere şi de sprijin din partea opiniei publice”.

Iulian Fota, despre decizia premierului şi a miniştrilor de a renunţa la SPP